Skippa det traditionella fågelbordet och satsa på rena frön – tiden för att mata fåglarna närmar sig. Här är expertråden för hur du serverar fåglarna på bästa sätt i vinter.
Än så länge finns det gott om mat ute i naturen på flera håll, enligt ornitologen Anders Wirdheim.
– I år är det ett ganska speciellt år, eftersom nästan alla buskar och träd har väldigt bra frösättning, säger han.
– Det finns gott om fågelmat ute i naturen.
Men när det går mer mot vinter med kallare temperaturer och snö börjar det bli dags att mata fåglarna. Då bör man undvika så kallad vildfågelblandning, i alla fall om man bor i ett villaområde eller i en tätort, säger Wirdheim.
– Det blir ganska mycket skräp av dem eftersom de innehåller mycket havre. Inne i samhällen har vi inte så mycket gulsparvar och fasaner som är de som framförallt äter havre.
Nej till bröd
I stället ska man satsa på att servera rena frön till fåglarna, som solrosfrö, hampafrö och jordnötter. Talgbollar är också bra fågelmat, men undvik de som är inklädda i nät eftersom fåglarna riskerar att fastna med tungan, och satsa på de lite dyrare varianterna, tipsar han.
– När det gäller talgbollar kan man ofta tjäna på att köpa en lite dyrare variant. Det skiljer rätt rejält i energiinnehåll.
Att komplettera med annat fett, som ister eller talg, är ytterligare ett råd.
– Bröd, som för många ses som typisk fågelmat, ska man däremot undvika att ge då vanligt matbröd innehåller mycket lite näring för fåglar, säger Anders Wirdheim.
Skippa traditionellt fågelbord
Att använda ett traditionellt fågelbord för att servera maten på är inte optimalt. Då blir spillet ofta stort vilket bland annat riskerar att locka fram råttor. Tipset från Wirdheim är därför att sätta upp matanordningar som innebär mindre spill och där fåglarna inte kan bajsa i maten.
– Där kan man tänka på att ha den typen av matare som är en automat där fåglarna inte kan sitta och sprätta i maten utan där de sitter och äter vid i ett hål där fröna kommer ut. Då blir det mindre spill på marken.
– Sedan kommer man också undan från risken att fåglarna sitter och bajsar i maten och att de på det viset riskerar att sprida sjukdomar.
För att ytterligare undvika att sjukdomar sprids bör matanordningen rengöras emellanåt, helst med ljummet vatten för att få bort dammet på ett effektivt sätt.
TT: Om man vill att någon särskild fågel ska komma, vad ska man mata med då?
– Många fåglar har sina favoriter när det gäller mat. Koltrastar äter till exempel väldigt gärna äpplen så vill man ha koltrastar kan man lägga ut lite äpplen.
Så matar du fåglarna rätt
Välj feta frön: Många billiga fröblandningar innehåller mycket havre som få fåglar tycker om. Satsa i stället på solrosfrön, hampfrön eller jordnötter. Talg och ister är också populärt bland många fåglar. Undvik att mata med bröd, då vanligt matbröd innehåller lite näring för fåglar.
Skydd i närheten: Det bör finnas buskar nära fågelmaten så att fåglarna kan gömma sig. Det är bra om buskarna inte skymmer ända ner på marken. Då blir de lätt gömställen också för katter.
Häng upp maten: Om fåglarna kliver och bajsar i maten, som vid traditionella fågelbord, sprids lätt sjukdomar och parasiter. Fröautomater med sittpinnar eller en mesklocka, där fåglarna hänger upp och ner, är bättre. Matanordningar där spillet blir mindre är också bra för att minska risken för att råttor lockas fram.
Välbesökta tider: Fåglar äter oftast på eftermiddagen, precis när det börjar skymma. Då äter fåglarna för att klara nattens kyla. På morgonen måste de ladda om med nya fettreserver och kommer ofta till fågelbordet redan i gryningen.
Källa: Naturskyddsföreningen och Anders Wirdheim, ornitolog vid Birdlife Sverige