Förskolan Gitarren i Umeå slopar köttet helt på menyn. Beslutet bottnar i förskolans arbete med hållbar utveckling som en del av förskolans läroplan. ”Det är en insats för klimatet”, säger förskolläraren Markus Sandström till Folkbladet.
Hädanefter blir det enbart vegetarisk kost som erbjuds fyra dagar i veckan, och en dag med fisk. Animaliska produkter som exempelvis mjölk, ost, smör och ägg behålls.
Förra veckan blev föräldrarna till förskolan, som består av drygt 50 barn fördelade på tre avdelningar, informerade om planerna om vegetarisk meny. Responsen ska enligt Markus Sandström ha varit positiv.
– Många tyckte att det var en bra idé. Våra kroppar mår bra av att minska köttkonsumtionen och det gör vårt klimat också.
Föräldern Therese Holmström stödjer initiativet:
– Det är bra att förskolan gör något för miljön. Annars är det inte så lätt att så konkret bidra med något som minskar vårt klimatavtryck, säger hon till tidningen.