Först kom mördarsnigeln och förstörde odlarglädjen i svenska trädgårdar. Och nu kommer ytterligare en illasinnad rackare med siktet inställt på trädgårdsgrönskan.
Hundratals exemplar av en så kallad svarthövdad snigel från Kaukasus har hittats i Västmanland – och den kommer inte att stanna där.
Det var helt nyligen som en privatperson upptäckte snigelarten i sin trädgård i Virsbo, knappt fyra mil norr om Västerås.
Efter att snigelexperten Ted von Proschwitz undersökt fyndet visade det sig att det handlar om en snigel med ursprung i Kaukasus. Det vetenskapliga namnet är Krynickillus melanocephalus, men vad den ska kallas på svenska är ännu inte klart.
– Melanocephalus betyder ”den som har svart huvud” och det har den. Den är väldigt karakteristiskt svart på huvudet i sin typiska form. Om man ska hitta på något svenskt namn så, svarthövdad snigel kanske. Men det finns inget vedertaget namn för en art som bara är konstaterad i Sverige för bara någon vecka sedan, säger Ted von Proschwitz.
Upptäckt nyligen
Även om snigeln upptäcktes nyligen tror han, på grund av den relativt stora mängd sniglar som nu hittats, att den kan ha funnits i Sverige i något år.
– Spridningsvägen är via växter men vi vet inte varifrån. Den kan mycket väl finnas på andra håll i Sverige. Den här arten är ju uppenbarligen en invasiv art, så det är verkligen inte bra.
Den svarthövdade snigeln är intresserad av samma saker som sin föregångare mördarsnigeln. Det vill säga att äta odlade växter och trädgårdsväxter. Den är enligt Ted von Proschwitz inte i samma kaliber som mördarsnigeln men har samma levnadssätt.
– Trädgårdar är ofta en bra miljö för dem att leva i då det finns mycket att äta. De sprids lätt genom att sniglar är hermafroditer som har möjlighet till självbefruktning. Så det räcker i princip med bara en individ som kommer in.
För sent
Nu ska åtgärder vidtas för att försöka förhindra vidare spridning av den svarthövdade snigeln. Men i år är det för sent att sätta in bekämpningsåtgärder.
– Länsstyrelsen kommer att inventera hur spridd den är i området. Men det är ingen större idé att göra någon bekämpningsinsats i år. Den här snigelns livscykel är sådan att de vuxna djuren dör nu på hösten. Det som övervintrar sedan är ägg hos den här arten. De små äggen är svåra att hitta eftersom sniglarna gräver ner dem. Ska man sätta in en bekämpningsinsats är det bättre att vänta med den till nästa år, säger Ted von Proschwitz.
Förrycker balansen
När bekämpningen väl påbörjas så är en viktig del att plocka sniglar för hand och avliva dem. Man kan kombinera med fällor och utläggning av snigelgift.
TT: Men finns det inget positivt med att den här nya arten kommit till Sverige?
– Nej, det tror jag inte. De här invasiva arterna som kommer in och lätt etablerar sig går in i öppna ekologiska nischer och kan ibland till och med tränga ut arter som finns där. De bidrar bara till att förrycka den naturliga balans som finns i svensk natur. Så det är ingenting positivt med det här.
Krynickillus melanocephalus
Krynickillus melanocephalus, eller kanske svarthövdad snigel, känns bäst igen på sitt svarta huvud. Resten av kroppen är skiftande vitaktig till beige till ljust brun. Den liknar många inhemska sniglar och identifieras lättast en bit in på sommaren då den vuxit till sig och lättare kan skiljas från andra inhemska arter.
Den svarthövdade snigeln trivs bäst på samma ställen som andra snigelarter. Man kan leta lite extra i eller vid kompost och bland växter som har täckande blad på marken där det håller sig fuktigt.
Snigeln sprids med växter och jordtransporter, precis som mördarsnigeln.
För att minska risken att få in snigeln i trädgården ska man vara försiktig med att importera och ta in växter. Det kan sitta sniglar och snigelägg i växtens jordklump och rotsystem. Man kan minimera risken genom att skölja rotsystemet före plantering.
Källa: Ted von Proschwitz