Startsida - Nyheter

Radar

FN pressar Piñera om övergrepp

Stora protester i Chiles huvudstad Santiago.

FN:s Michele Bachelet har beslutat att skicka en specialgrupp till Chile i syfte att utreda människorättsövergrepp. Hittills har 18 personer mist livet under de veckolånga oroligheterna som pågår i landet i protest mot president Sebastian Piñeras nedskärningspolitik och höjda priser i lokaltrafiken.

Enligt Chiles människorättsinstitut (INDH) har oroligheterna utöver de 18 dödsfallen, resulterat i att 535 personer har skadats, varav 239 av skjutvapen, och drygt 2 000 frihetsberövats. Nu får anklagelserna FN att agera.

”Efter att ha följt utvecklingen i Chile sedan det började har jag beslutat att skicka en grupp för att utvärdera anklagelserna om människorättsövergrepp”, skriver Michael Bachelet, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter och som själv är före detta chilensk president, på Twitter.

”Ökat polariseringen”

Efter en vecka av oroligheter och utbrett socialt missnöje bad president Sebastian Piñera offentligt om ursäkt och har meddelat regeringens avsikt att avblåsa landets utegångsförbud och undantagstillstånd i hopp om att normalisera läget. Barbara Figueroa, ordförande för fackförbundet CUT som gått ut i strejk, anser att krisen redan orsakat stor skada.

– Vad president Piñera har gjort fram till nu har ökat polariseringen och spänningen i landet, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

I en färsk opinionsundersökning från Ipsos uppger två tredjedelar av de svarande att deras ekonomiska och hälsomässiga situation är ”ojämlik och orättvis”. Regeringen har utfäst nya löften om höjda minimilöner, minskade utgifter för parlamentet och sänkta löner bland den offentliga sektorns höginkomsttagare. Men Izkia Siches, chef för Chiles medicinska högskola och en av tusentals som stöder generalstrejken, ger inte mycket för löftena.

– Vi hoppades att den rådande sociala konflikten skulle öka lyhördheten, men vad vi hör är bara samma förslag som för några månader sedan, säger han till AFP.

Tvådagarsstrejk

Chiles regering tycks ändå hysa hopp om ett slut på krisen. Utrikesminister Teodoro Ribero meddelar att Asien-Stillahavsregionens ekonomiska toppmöte Santiago i mitten av november kommer att hållas enligt planerna.

Dagstidningen La Nación rapporterar att den av fackföreningsrörelsen utlysta tvådagarsstrejken, som inleddes i onsdags, inte heller har påverkat landets viktiga gruvindustri, primärt knuten kring kopparutvinning.

”Det senaste vi hört från (kopparbolaget) Codelco är att Chuquicamatagruvan arbetar på som vanligt och att facken vid El Teniente(-gruvan) har gått med på att överge idén om att stoppa arbetet”, rapporterar tidningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV