Förra veckan rapporterade Landets Fria Tidning att Stockholm stad skrivit under en matdeklaration på klimatmötet i Köpenhamn som innebär en kraftig minskning av kött- och mejerikonsumtionen i stadens verksamheter. Efter mötet backar nu bland annat finansborgarrådet och säger att staden inte tänker ändra sin matstrategi till följd av mötet.
Maten i skolor och omsorg ska enligt deklarationen följa den så kallade Planetary health dieten för att maten i stadens verksamheter ska vara klimatsmart till år 2030. Den klimatsmarta dieten betyder att man bara får äta 16 kilo kött och 90 kilo mejeriprodukter per person och år.
Det innebär mer än en halvering av det genomsnittliga köttintaget idag. Efter mötet har dock flera makthavare i Stadshuset gett uttryck för att det inte finns några planer på att i dagsläget minska köttintaget i den omfattning som krävs enligt deklarationen.
Matstrategin kommer inte ändras
I ett mejl till SVT uppgav finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) att staden redan har en matstrategi som godkändes i maj i år – och att den inte kommer att ändras på grund av mötet i Köpenhamn.
Även skolborgarrådet i Stockholm Lotta Edholm (L) riktade kritik mot deklarationen och sa till SVT att hon anser att maxintaget för mejerier är alldeles för lågt satt:
– Den nya deklarationen för varje skolbarn skulle innebära ett maxintag på 250 gram mejerier om dagen. Det är cirka ett glas mjölk och barnet får därefter välja bort både gratängosten på lasagnen och smöret på mackan. Stockholms stad ska givetvis ta ansvar för klimatet men inte genom begränsningar som är orimliga och omöjliga.
Anna König Jerlmyr avböjde att kommentera frågan när Landets Fria Tidning sökte henne via hennes pressekreterare.
Katarina Luhr, (MP) miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad tror att skepticismen från hennes kollegor i stadshuset beror på att de inte riktigt förstått vad deklarationen innebär.
– De riktlinjer vi ska följa gäller till år 2030 och är utslagna på hela populationen. Jag är övertygad om att det kommer att hända mycket under den tiden. Vi vet att vi äter för mycket kött för att det ska vara både hälsosamt och hållbart för klimatet.
Inga konkreta mål om köttminskning
I maj i år antog Stockholms stad en matstrategi för stadens verksamheter. Den innehåller inga konkreta mål för hur mycket kött- och mejerikonsumtionen ska minska, till skillnad från den nyligen signerade matdeklarationen. Men Katarina Luhr (MP) menar att den siktar åt samma håll.
– Livsmedelsverkets rekommendationer säger just nu att vi inte ska överskrida 500 gram kött i veckan och deklarationen siktar på 300 gram i veckan till år 2030. Det är redan många som drar ned på köttet och dricker mindre mjölk och det finns allt fler alternativ.
Men mjölken finns ju kvar i nästan alla skolor, med kraftigt stöd från EU?
– Ja, och jag tror mjölken kommer att finnas kvar även år 2030. Men vi ser en vegotrend även i skolorna. Idag finns det två rätter att välja mellan på alla skolor, varav den ena ska vara vegetarisk. Vi jobbar också aktivt med att ta fram mätmetoder på inköpsavdelningarna så att vi kan få fram siffror för hur mycket kött och mejeriprodukter som används.