Människors kunskap om binas situation har ökat och många fler än tidigare gör insatser för bina. Det visar två Novus-undersökningar som gjorts på uppdrag av Naturskyddsföreningen.
En tredjedel av våra vilda biarter är på väg att försvinna. Det har fått tusentals bivänner runt om i landet att rycka ut för att hjälpa bin med mat och bostäder.
Allra flitigast på att göra räddningsinsatser för bin har Gnestaborna varit, tätt följda av Skinnskatteberg och Norrtälje, enligt Naturskyddsföreningens rankning av Sveriges 290 kommuner.
– Det finns ett otroligt engagemang runt om i landet efter alla larm om insektsdöd och artutrotning. Många vill bidra till att vända den utvecklingen, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén i ett pressmeddelande.
I april kände 86 procent till att bina var hotade. I augusti hade den siffran stigit till 91 procent. Många fler känner också till hur de kan hjälpa vilda bin. Att göra om en bit av gräsmattan till äng är den åtgärd som ökat mest i kännedom. I april var det 8 procent som svarade att de gjort om en bit av gräsmattan till äng för binas skull. I augusti hade den siffran stigit till 17 procent.
– Nu är det dags att även fler kommuner tar sitt ansvar och gör insatser för bina, genom att till exempel stödja ekologiskt jordbruk, sätta stopp för bekämpningsmedel och omvandla delar av kommunens hårdklippta gräsmattor till blommande marker, säger Karin Lexén.
Fler insatser för bina
Sedan Naturskyddsföreningens satsning ”Operation: Rädda bina” drog i gång i våras har över 10 000 räddningsinsatser genomförts för bina.
Det har satts upp 4 721 vildbihotell, ordnats 2 653 blommande ängar och 2 886 bivänliga planteringar.
Topplaceringarna:
1. Gnesta
2. Skinnskatteberg
3. Norrtälje
4. Ydre
5. Knivsta
Topplaceringarna bland länen:
1. Gotland
2. Södermanland
3. Uppsala
4. Dalarna
5. Kalmar
Källa: Naturskyddsföreningen