Utrikesminister Margot Wallström (S) reser under helgen till Gulfregionen för möten om krigets Jemen. De närmaste dagarna ska hon möta kollegor i Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Oman och Jordanien.
– Jag menar att vi är skyldiga de 20 miljoner människor i Jemen som är i behov av humanitär hjälp att göra ett försök – även om det är väldigt svårt, säger hon till TT.
Wallström ska även träffa FN:s särskilde Jemensändebud Martin Griffiths samt representanter för den jemenitiska regeringen. I fokus för samtalen står bland annat den så kallade Stockholmsöverenskommelsen, som slöts mellan konfliktens parter vid samtal i Sverige i december 2018.
– Vi ska diskutera hur man kan få till en politisk process i stället för en väpnad konflikt, hur man får slut på stridigheterna, säger hon.
– Men situationen är komplex och besvärlig och man får ha realistiska förväntningar.
Centrala aktörer
Resan är också tänkt som en förberedelse inför det Jemenmöte som Sverige tillsammans med Kuwait ska stå värd för under den så kallade FN-veckan i New York i slutet av september.
De länder Wallström besöker är centrala aktörer i Jemenkriget, flera ingår i den saudiskledda allians som stödjer den jemenitiska regeringen.
Utrikesministern kommer dock inte att träffa företrädare för de shiamuslimska Huthirebellerna, som anses stå Iran nära och som strider mot regeringsstyrkorna. Härom veckan mötte dock Wallström Irans utrikesminister Javad Zarif när denne besökte Stockholm.
– Iran är en viktig aktör och det är väsentligt att använda det som kom fram i det samtalet nu, säger hon.
Konflikten i Jemen
Jemen, ett av världens fattigaste länder, bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig.
Växande protester mot regimen i samband med Arabiska våren ledde 2011 till att president Ali Abdullah Saleh avgick. Landet klövs återigen, och fick två konkurrerande maktcentra, huvudstaden Sanaa och Sydjemens forna huvudstad Aden.
De shiamuslimska Huthirebellerna, lierade med Iran, tog kontroll över Sanaa 2014. Mot dem står en militärallians, ledd av Saudiarabien, som stödjer Salehs efterträdare president Abd Rabu Mansur Hadi. Styrkor lojala med den tidigare presidenten Ali Abdullah Saleh har slagits på Huthirebellernas sida.
Men sedan Saleh öppnat för förhandlingar med Saudiarabien dödades han av Huthirebeller i december 2017. Situationen kompliceras av att lokala miliser, extremistgrupper och separatister verkar i landet.
Sedan den saudiskledda militäralliansen började flygbomba Huthirebellerna i mars 2015 beräknas över 10 000 människor ha dödats, många av dem civila, och miljontals har drivits på flykt. Dessutom har vägar, viktiga byggnader och många flygplatser skadats svårt.
I december i fjol hölls fredssamtal mellan Huthirebellerna och regeringssidan på Johannesbergs slott norr om Stockholm. Det ledde till en överenskommelse om bland annat eldupphör i den viktiga hamnstaden al-Hudaydah och tillbakadragande av trupper. Men därefter har den sköra processen vacklat.