Tysklands skogar har drabbats hårt av de senaste årens torka och skogsbränder. Enbart i år har över 1 100 kvadratkilometer skogsmark dött, enligt Financial Times.
Barrskogarna är särskilt drabbade då torkan gör granarna extra känsliga för granbarkborren, som sprider sig snabbt i de drabbade områdena och orsakar skador på träden.
Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner, har utlovat en halv miljard euro i stöd till de drabbade områdena.
– Våra skogar är svårt skadade. Nu krävs enighet och samarbete för att klara av uppgiften – att rädda skogen för kommande generationer, säger hon till The Guardian.
Det betyder en satsning på mer blandade trädslag, sådana som klarar såväl varma somrar som tyska vintrar.
En tredjedel av Tysklands yta består av skog, hälften av denna är i privat ägo. Olika miljögrupper pekar ut skogsägarna som medskyldiga till katastrofen då de under de senaste decennierna mest planterat lönsam skog, det vill säga gran och tall.
– Skogsägarna skyller allt på klimatförändringarna. Vi säger: ja det är delvis ett resultat av klimatkrisen men det handlar lika mycket om vad de gjort, eftersom många områden består av endast ett trädslag, säger Nicola Uhde på miljöorganisationen BUND, till Financial Times.
Också miljömässigt är skogsdöden en katastrof. Varje år absorberar tyska skogar 62 miljoner ton koldioxid – motsvarande sju procent av Tysklands totala koldioxidutsläpp.