Startsida - Nyheter

Radar

Hatet mot Greta: ”Hon ger oss dåligt samvete”

Klimataktivisten Greta Thunberg har utsatts för mängder av hat på grund av sin envetna klimataktivism.

Greta Thunberg gestaltar det dåliga samvete som finns i oss alla över att vi inte gör mer för miljön. Högernationalistiska vindar har gett hatet mot henne fart. Men att hon kommer från en kändisfamilj är också en viktig komponent i hatet, enligt experter.

Greta Thunberg har hyllats över hela världen – men också förtalats och misskrediterats. Inte sällan kommer angreppen kommer från högerpopulistiska och konservativa kretsar och personer som är väl etablerade i samhället. Nyligen kallade en krönikör i den australiska tidningen Herald Sun henne ”djupt störd”, och när hon besökte det franska parlamentet i juli blev hon kallad ”en profet i kortbyxor” och ”Nobelpristagare i att sprida skräck”.

Varför provocerar en 16-årig klimataktivist så? Orsakerna är flera, menar Brit Stakston, mediestrateg med fokus på digital opinionsbildning.

– Dels ska man komma ihåg att klimatet alltid varit en väldigt provocerande fråga. Sedan ska man se det i ljuset av dagens samhällsklimat, som drar alla frågor ännu mer isär, säger hon.

Makt och pengar

Länge har det funnits en tradition av att förneka det som ger en annan bild i klimatfrågan, vetenskapliga rapporter har ifrågasatts och miljörörelsen har inte tagits på allvar.

– Vi ska inte glömma att energilösningarna till största del fortfarande bygger på olja, kol och gas. Det är storindustrier, det är makt och det är pengar, säger Brit Stakston.

Samtidigt har högernationalismens framfart bidragit till att klimatförnekelse ökat, enligt en studie vid Chalmers. Många högernationalistiska partier i Europa har numera klimatförnekelse som en av sina viktigaste värderingar.

– Negativa röster om Greta Thunberg finns även hos personer som absolut inte står för någon högernationalism. Men högernationalismen präglas av konservatism, främlingsfientlighet och klimatförnekelse, och de är extremt digitalt aktiva. Det här är deras nya, heta fråga, säger Brit Stakston.

Känd mamma

Mitt i detta dyker alltså Greta Thunberg upp – en beslutsam niondeklassare som på många sätt bryter normen för vad en aktivist och expert ska vara, säger Marie Grusell, medieforskare vid Göteborgs universitet.

– Här kommer en ung tjej som både är väldigt konsekvent och handlingskraftig – och som sätter våra egna tillkortakommanden i ljuset. Hon utmanar oss genom att vara så engagerad, när vi själva inte är det. Det skapar väldigt mycket dåligt samvete, säger hon.

Att Greta Thunberg har en känd mamma, operasångerskan Malena Ernman, och skolkar från skolan är ytterligare komponenter som bidragit till att skapa en krutdurk kring henne, bedömer såväl Grusell som Stakston.

– Det vill säga att hon är ett barn som har det ganska förspänt och som kan unna sig det här, att hoppa av skolan. Mamman har dessutom positionerat sig i det politiska klimatet åt ett håll, hon har varit väldigt tydlig i diskussioner om migrationsfrågor i sociala medier till exempel, säger Brit Stakston.

Risk överskuggas

Greta Thunberg själv tycks ha tagit hatet och kritiken med ro.

– Det är konstigt att de kritiserar mig så mycket personligen. Hur jag är, vem jag är, vilka mina föräldrar är och var jag bor istället för att fokusera på klimatkrisen. Det visar att man inte har några argument, säger hon i en TT-intervju.

Men frågan är om det finns en risk att Greta Thunbergs budskap överskuggas när hon upprepat tvingas försvara sig mot angrepp?

– Visst är det så. Ju mer som skrivs om hennes person, desto mer kan de konkreta förslagen hamna i skymundan, säger Brit Stakston.

Utmaningen för Greta Thunberg framöver blir att lyckas hålla klimatfrågan levande, säger Marie Grusell.

– Det finns en viss livslängd på nyheter. Så länge hon hittar på nya saker, som nu när hon ska segla över Atlanten och ska på FN-möten, finns det en levande historia att berätta. Men om hon till exempel går tillbaka till skolan kommer hon kanske inte att vara lika frekvent nyhet.

– Hon har peakat tidigt. Frågan är hur hon ska kunna toppa detta. Det som är intressant för framtiden är att se är om hon har kvar stjärnkvaliteten, att fortfarande kunna driva fråga och också få uppmärksamhet.

Greta-effekten

Greta Thunbergs skolstrejk har snart pågått i ett år. Här är några hållpunkter:
20 augusti 2018: Greta Thunberg inleder sin klimatstrejk
30 november 2018: Klimatmanifestationer anordnas i hela Sverige
3 december 2018: Talar på FN:s klimatmöte
23 januari: Håller tal under Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos.
24 januari: Tiotusentals demonstrerar i Bryssel
13 mars: Nomineras till Nobels fredspris
3 april: Löfven hyllar Greta Thunberg i EU-parlamentet
17 april: Träffar påve Franciskus i Rom.
16 maj: Pryder omslaget till anrika Time Magazine
17 maj: Utses till hedersdoktor
24 maj: En andra global strejk för klimatet genomförs, hundratusentals människor uppges delta
2 juni: Får brev från Dalai lama
2 augusti: Sista skolstrejken i Sverige
Källa: TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV