Algblomningen är på framfart i delar av Östersjön, och beräknas fortgå in i nästa vecka, enligt SMHI. Den ivriga havsbadaren bör vara uppmärksam på vattenkvalitén innan man hoppar i plurret.
– Cyanobakterierna finns nu i stora delar av Östersjön, säger Jörgen Öberg, oceanograf på SMHI, till TT.
Algblomningen ser dessutom ut att stanna kvar ett tag på grund av det högtryck som ser ut att fortsätta in på nästa vecka.
– Om inga kraftiga vindar som rör om i vattnet kommer, så ser det förmodligen fortsatt ut som det gör nu.
Algblomning har olika färg och utseende beroende på vilken mängd och art det är. Den är i de flesta fall också ofarlig, men en del alger har förmågan att kunna bilda gifter.
– Ja, en som är giftig finns med bland dem som blommar i Östersjön nu.
I Malmö avråds det för bad på samtliga av stadens badplatser, från Klagshamn till Ribersborgsstranden, skriver Malmö Stad på sin hemsida. Men algblomning pågår på många håll, och den badsugna bör ta en ordentlig titt på vattnet före doppet.
Om det saknas information – ska man då undvika havsbad? Jörgen Öbergs råd är att först ta en ordentlig titt på vattenkvalitén.
– Det är inga osynliga organismer det handlar om, säger han.
– Finns det i en omfattning som går att se ska man passa sig.
Algblomning
Algblomning inträffar när växtplankton eller cyanobakterier massförökas i hav, sjöar och andra vattensamlingar. Vid algblomning blir vattnet grumligt eller färgat, ibland bildas tydliga ansamlingar på ytan.
I grunden är algblomning en naturlig process. Men de senaste decennierna har exempelvis övergödning, utsläpp och utfiskning lett till allt kraftigare algblomningar, särskilt under högsommaren.
Vissa cyanobakterier är giftiga och kan vara farliga för till exempel hundar. Hos människor kan de giftiga algblomningarna leda till exempelvis huvudvärk och illamående.
Källor: Naturvårdsverket, Informationscentralen för egentliga Östersjön och NE