Flera förlamade personer har återfått sin rörlighet i händerna och armarna.
Det lyckades sedan australiska kirurger gjort så kallade nervtransfereringar på ryggmärgsskadade patienter.
Tretton ryggmärgsskadade patienter, som förlorat sin möjlighet att använda händerna och armarna, har fått nervtransfereringar (förflyttning av egna nerver) och sjukgymnastik.
Två år efter operationerna kunde de flesta sträcka ut armarna och göra vanliga sysslor som att skriva och borsta tänderna, enligt en studie som har publicerats i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet.
"Inte använt"
Under nervtransfereringarna har kirurgerna sammanfört nerver ovanför patienternas ryggmärgsskada med dem under den skadade delen. På så vis har de skadade nerverna stimulerats.
Tidigare har man ofta använt en annan metod, som innebär att man återuppbygger förlamade patienters senor, för att hjälpa dem att återfå rörligheten i sina överkroppar.
– Nervtransfereringar har funnits länge, men tidigare har man inte använt det för ryggmärgsskadade patienter, säger studiens huvudförfattare Natasha van Zyl.
Prioriteras högt
Hon tillägger att möjligheten att använda sina händer är något som prioriteras mycket högt bland ryggmärgsskadade patienter, högre än såväl möjligheten att gå som sexuell funktion.
– Ger du dem möjligheten att röra sina händer kan de bli mer effektiva, klara sig på egen hand, köra och bo ensamma, säger Natasha van Zyl.
Enligt de australiska kirurgerna innebär de lyckade nervtransfereringarna ett stort framsteg för ryggmärgsskadade personers möjlighet att klara sig på egen hand. Samtidigt tar de i studien också upp att deras patienter fortfarande är beroende av sina rullstolar, och att fyra av de nervtransfereringar som genomfördes inte ledde till någon förbättrad rörlighet i armarna och händerna.