Startsida - Nyheter

Radar

Wales uppmuntrar invånare till självförsörjning

För att nå målet om noll utsläpp behöver fler leva off-grid och koppla bort sig från samhällsservice som elnät, vatten och avlopp.

Den brittiska regeringen har satt ett av världens högsta mål för att minska utsläppen av växthusgaser. Till år 2050 ska utsläppen minska till nästan noll. I Wales uppmuntras invånarna att ställa om genom stöd till alla som åtar sig att klara sin egen energiförsörjning. Familjen Watkinsson lever numer helt självförsörjande. 

Wales har bland världens mest progressiva riktlinjer när det gäller att leva off grid – det vill säga att koppla bort sig från samhällsservice som elnät, vatten och avlopp och klara sig helt på egen hand. Deras One Planet Development policy, som funnits sedan 2010, innebär att man får bosätta sig på jordbruksmark utan bygglov, om vissa villkor uppfylls.

Det handlar bland annat om att få in en viss inkomst från marken, att öka den biologiska mångfalden och att till viss del kunna odla egen mat.

Blev självförsörjande

Familjen Watkinsson, som intervjuats av BBC, uppfyller de krav som ställs för att ingå i One Planet Development Scheme. Efter att ha sagt upp sig från sina jobb i Essex, flyttade de ut på landsbygden i Pembrokeshire och blev självförsörjande.

”De är ett exempel på hur Storbritanniens befolkning kan behöva leva i framtiden om regeringen ska nå sitt mål om noll utsläpp”, skriver BBC.

Familjen genererar sin egen el från solpaneler och får biogas från sitt matavfall. De säljer honung och ägg från egna höns och har hyrt hästar för att återskapa ängar och få tillbaka markens ursprungliga biologiska mångfald.

Befriande att slippa räkningar

Den enda räkningen familjen betalar är kommunalskatt.

– En av de mest befriande sakerna med att flytta hit är att slippa el-, gas- och vattenräkningar, säger Matthew Watkinsson till BBC.

Tim Brewer, expert på att leva off-grid, säger till BBC att nästan varje hushåll kan vidta självförsörjningsåtgärder i viss utsträckning.

– 99 procent av Storbritanniens hushåll skulle idag kunna använda de två huvudsakliga tekniker som lämpar sig för hushåll – solceller för el och solpaneler för att värma vatten.

Ändå är det inte så enkelt.

– Det finns en massa människor som jättegärna skulle göra det här redan nu, men ett hinder är planeringen. Jag vet inte hur många som kommer att hinna göra det här i tid för att kunna göra skillnad, säger Tim Brewer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV