I lördags invigdes Nationella genbankens lokala klonarkiv på Huseby Bruk söder om Växjö. Ett trettiotal växter ska för all framtid sparas i Husebys trädgård.
Arbetet med att plantera ut äldre växter på olika håll i Sverige har pågått i många år.
– Vi inviger efter hand de här lokala klonarkiven i Sverige, säger Linnea Oskarsson som jobbar på Nationella genbanken i Alnarp, till SVT Nyheter.
Nationella genbankens uppdrag är att rädda trädgårdsväxter äldre än 70 år och nu har alltså ”Programmet för odlad mångfald”, POM, utsett Huseby Bruk till klonarkivsvärd för småländska och blekingska perenner och prydnadslökar och knölar.
Fler klonarkiv ska öppnas
I Sverige finns 14 lokala klonarkiv för frukt och tre för rosor. De visar upp genbankens växter och fungerar samtidigt som en säkerhetskopia mot växterna i Alnarp. Totalt planeras för ett trettiotal klonarkiv runt om i landet.
Nationella genbanken i Alnarp ska bevara och odla samtliga växter som samlats in. Här finns frukter och bär, köks- och prydnadsväxter från hela landet. Odlingarna är inte öppna för allmänheten, till skillnad från klonarkiven som tar emot besökare.
Nationella genbankens uppdrag är att rädda äldre växter från att försvinna, vilket ofta sker vid generationsskiften när exempelvis hus byter ägare och de nya ägarna byter ut växter i trädgården mot moderna sorter.
– Dessa äldre sorter kan finnas kvar i trädgårdar runt omkring i Sverige och då i trädgårdar som ägs av äldre personer, säger Linnea Oskarsson, till SVT Nyheter.