Norges parlament, stortinget, har röstat ja till att lägga ner pälsnäringen i landet. Förslaget om att inga nya pälsfarmer får etableras, och att existerande pälsanläggningar ska läggas ned senast 2025, antogs med siffrorna 101 mot 68.
Norge var länge en av världens största producenter av päls. 1939 var landet världens största producent av rävpäls, med cirka 20 000 gårdar men den nuvarande industrin har krympt avsevärt och nu finns endast cirka 200 gårdar kvar, rapporterar Good News Magazine.
I dag står Norge för cirka en procent av den globala minkpälsproduktionen och mellan två och tre procent av rävpälsproduktionen. Men efter 2025 kommer Norge helt sluta producera päls och stänga ner sina sista pälsfarmar enligt beslutet som fattades av regeringen i onsdags.
Beslutet innebär att det blir olagligt efter år 2025 att ha djur för att döda dem ”för försäljning eller annan användning av deras päls”.
Regeringen kompenserar uppfödarna
De bönder som fortfarande jobbar med pälsdjursuppfödning kommer få kompensation från regeringen, med cirka 500 miljoner norska kronor i ersättning för antingen nedmontering eller omställning av sina företag.
”Från att vara ett populärt mode har allmänheten mer och mer ändrat sin uppfattning om päls och pälsfarmar där tusentals djur hålls tillfångatagna under dåliga förhållanden”, skriver Good News Magazine.
Tyskland stängde precis sin sista pälsfarm, och förbud mot pälsfarmar är redan etablerat i Serbien, Luxemburg, Kroatien, Tjeckien, Makedonien, Slovenien, Bosnien, Japan, Österrike, Storbritannien och i Belgien enligt djurrättsorganisationen Peta.
I Sverige föds sedan 2014 enbart minkar upp på pälsdjursfarmer för sin päls. Rävfarmningen fasades ut 2001 och 2014 stängde den sista chinchillafarmen. I dagsläget finns det ett sjuttiotal minkfarmer och varje år dödas omkring en miljon minkar inom pälsindustrin, enligt Djurens Rätt.