Kristdemokraterna rusar i opinionen och skulle få 13,0 procent av väljarstödet om det vore val i dag. Partiet nosar nu Moderaterna i hasorna.
Samtidigt ser det fortsatt tungt ut för Liberalerna, som inte klarar riksdagsspärren i SCB:s mätning.
Kristdemokraterna har mer än fördubblat väljarstödet sedan SCB:s förra partisympatiundersökning i november i fjol. För bara ett år sedan låg partiet på 2,9 procent i samma mätning.
Siffrorna visar att KD tar väljare från flera partier, men mest från Moderaterna och Sverigedemokraterna.
– Det sker en kraftig förskjutning inom borgerligheten. KD har lyckats hitta en grupp av allmänborgerliga väljare som röstat på M, men som varit på väg mot SD eller redan har gått dit, säger statsvetarprofessorn Tommy Möller.
– Det finns säkert en betydande partiledarfaktor också. Ebba Busch Thor är den klart lysande stjärnan bland svenska politiker. Det går inte att bortse från.
Glädje hos KD
Hos KD är glädjen stor över det ökade stödet. KD:s partisekreterare Peter Kullgren tror att framgången beror på att partiet lyckats identifiera stora samhällsproblem och presentera konkreta lösningar på dem, och på Busch Thors förmåga att kommunicera.
– Sedan tror jag också att väljarna uppfattar oss som tydliga i regeringsfrågan, vi sade samma sak före som efter valet och det tror jag också att vi har fått uppskattning för, säger Kullgren.
Frågan är vad KD:s uppgång betyder för den politiska dynamiken inom borgerligheten. Tommy Möller tror att den kan sätta press på M-ledningen, som nyss kunde dra en lättnadens suck efter ett oväntat bra EU-valsresultat.
M backar med 3,2 procentenheter till 16 procent i SCB-mätningen och blir bara tredje största parti. Trots att även SD backar blir partiet näst störst med 17,1 procent.
Avståndet krymper
Och mellan M och KD krymper avståndet snabbt. Det kan finnas en risk att Moderaterna tappar rollen som ledande oppositionsparti.
– Nej, jag är inte orolig för det, säger M:s partisekreterare Gunnar Strömmer till TT.
Tappet för partiet hänför han främst till eftersvallet av regeringsbildningen. Dagens SCB-siffra är på samma nivå som när Anna Kinberg Batra fick avgå som M-ledare.
– Jag tänker nog inte riktigt i de termerna. Vi hade nyligen ett Europaval där vi vann ett mandat, och vi har ett valresultat ett halvår bort där vi försvarade våra färger på ett bra sätt, säger Gunnar Strömmer.
Fortsatt tapp för L
För Liberalerna ser det fortsatt tungt ut. Partiet får 3,7 procent och skulle inte komma in i riksdagen om det vore val i dag. Det är en nedgång med 0,6 procentenheter jämfört med november och 1,8 procentenheter sedan riksdagsvalet i september då partiet fick 5,5 procent.
– Det är klart att det var väntat, men naturligtvis ändå väldigt tråkigt. Det visar vilket allvarligt läge som Liberalerna befinner sig i, säger partisekreterare Maria Arnholm.
– Då är det en tröst att vi är mitt uppe i ett arbete där partiets medlemmar ska utse en ny partiledare. Och det är tre duktiga personer som står till förfogande, säger hon.
Även Socialdemokraterna och Centerpartiet backar i mätningen, till 27,6 respektive 6,9 procent av väljarstödet.
Vänsterpartiet går framåt en smula och får 8,7 procent. Miljöpartiet noterar en större uppgång och ökar med 1,6 procentenheter till 5,6 procent.
SCB:s partisympatiundersökning
Parti, förändring sedan mätningen i november 2018 inom parentes:
Socialdemokraterna: 27,6 (-2,9 procent)
Sverigedemokraterna: 17,1 (-1,2)
Moderaterna: 16,0 (-3,2)
Kristdemokraterna: 13,0 (+7,6)
Vänsterpartiet: 8,7 (+0,3)*
Centerpartiet: 6,9 (-1,7)
Miljöpartiet: 5,6 (+1,6)
Liberalerna: 3,7 (-0,6)
Övriga partier: 1,3 (0,1)*
*ej statistiskt säkerställd förändring.
SCB:s partisympatiundersökning i maj 2019 genomfördes med ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 092 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns.
Svaren samlades in genom såväl telefonintervjuer som webbenkäter mellan den 29 april och 28 maj.
Källa: SCB