Startsida - Nyheter

Energi · Recension

Det bruna hotet mot demokrati och mänskliga rättigheter

Viktor Orbáns Ungern är ett av länderna i EU där nationalismen och konservatismen fått starkt fotfäste, vilket kan påverka hela Europas framtid.

Europaparlamentsvalet 2019 beskriver Lars Jederlund som ett ödesval, ett ödesval för den europeiska gemenskapen. Anledningen till oro kommer från den allt brunare färgtonen i många länders parlament runt om i Europa, och partierna på extremhögerkanten är allt från EU-kritiska till EU-hatiska.

Lars Jederlund har rest runt i Europa under hösten 2018 och har intervjuat politiker, sakkunniga och aktivister i en rad länder, han har tittat på forskningsrapporter och nationella valresultat, och bilden han tecknar av den politiska utvecklingen och det kommande EU-valet är nedslående.

”De högerextrema och främlingsfientliga krafterna är i dag starkare i många länder än vad de var på 1930-talet. Demokratin besegrade aldrig fascismen. Vi trodde kanske att det var över, men det räcker att läsa opinionsundersökningarna i de stora tidningarna i EU-länderna för att inse att vi hade fel.” skriver han. 

Lars Jederlund ser den ökande nationalismen och konservatismen inte bara som hot mot unionen i sig, mot demokrati och mänskliga rättigheter, utan även mot freden i Europa.

Lars Jederlund ser den ökande nationalismen och konservatismen inte bara som hot mot unionen i sig, mot demokrati och mänskliga rättigheter, utan även mot freden i Europa. Foto: Arenagruppen

Det är exempel som Viktor Orbáns Ungern, där även skolan har styrts om för att skapa en ny generation lydiga och patriotiska medborgare, där barnen lär sig om fosterlandskärlek och nationell identitet.

Steve Bannon, före detta kampanjgeneral för Donald Trump som förra året åkte på turné i Europa med syftet att bygga upp en enad högerpoulistisk front.

Och att Dansk Folkeparti förra året lyckades genomföra en ekonomisk attack mot Danmarks Radio (DR), som de anser är vänstervriden media, med minskade anslag på 20 procent. Danska regeringen kräver också bland annat att DR ”ska sprida dansk kultur och det danska kulturarvet”.

Lars Jederlund är själv tydligt positiv till hela EU-projektet, och arbetade under folkomröstningen 1994 för ett svenskt medlemskap. Då arbetade han också på Svenska Freds. 

Men även om en är kritisk till många saker som EU gör, så är det bruna hotet som Lars Jederlund målar upp reellt. Att rösta på positiva krafter i Europa verkar vara en mycket bra idé.

Valdeltagandet till EU-valen 2014 var bland medlemsländerna bara 43 procent totalt, i vissa länder  så lågt som runt 20 procent, men många befarar att de bruna och populistiska rörelserna kan mobilisera i mycket högre utsträckning inför det kommande valet.

Susi Dennison, analytiker vid European Council on Foreign Relations, tror att dessa partier kan få en tredjedel av alla platser i EU-parlamentet och bli andra största grupp. En annan befarar att de konservativa och bruna partierna tillsammans kan uppgå till två tredjedelar.

”Vi lever i dag i en avgörande tid för EU:s och Europas framtid. De demokratiska krafterna vill lösa krisen, andra vill utnyttja den.” skriver Lars Jederlund.

Om boken

Titel: Ödesvalet – En orosanmälan om ett brunt Europa
Författare: Lars Jederlund
Förlag: Premiss förlag
Boken har getts ut i samarbete med Palmecentret.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV