Landets Fria-läsaren Susanne Gerstenberg låter oss ta del av det senaste som hänt inom hampa och byggteknik. Vill du dela med dig av något du har skrivit, fotograferat eller tecknat? Välkommen att skicka det till oss under vinjetten ”Läsarnas”!
Vad är hampakalk eller det som på engelska kallas ”hempcrete”? En bra förklaring finns i tyska byggfirman Schönthalers presentationstext:
”Framtidens byggmaterial är en symbios av kalk, det urgamla byggmaterialet, och hampa, människans äldsta kulturväxt. De båda materialen pressas i formar till tegel. Hampa växer ungefär 50 gånger snabbare än träd, så på endast en hektar växer biomassan för en liten villa på fem månader. Hampans veddelar (skävorna) med hög halt av kisel leder tillsammans med kalkens innehåll av magnesit till en karbonatisering (förstening). Så småningom blir materialet hårt som sten och håller i många generationer. Hampakalkens enastående termiska egenskaper gör att det är onödigt med polystyren som tilläggsisolering. Hampakalk har liknande egenskaper som lera vad gäller luft- och fuktreglering. Inomhusklimatet är sunt och hälsosamt.”
En grundstomme i till exempel trä behövs också och byggmaterialet är till 90 procent en koldioxidsänka, och dessutom brandsäkert.
Det som låter som en dröm för oss i Sverige har redan blivit verklighet i många länder på jorden. Det ger IHBA – den internationella ideella hampbyggföreningen – information om. En imponerande sammanställning av medlemsföreningar och -företag finns på deras hemsida. Irländaren Steve Allin är pionjären och drivkraften bakom IHBA sedan 1997.
I sin bok Building with Hemp beskriver han i text och bild sin kunskap som byggnadsvårdare bland annat. På inbjudan av Industrihampaföreningen i Sverige (Hampanätet) har Allin även föreläst på Sveriges landbruksuniversitet i Alnarp (2012) och varit byggkursledare (2013).
Utvecklingen i Sverige har inte stått stilla sedan dess. Den 15 september 2018 invigde Ekolution AB ett visningshus i södra Brunnshög, Lunds kommun. Huset, inte större än ett Attefallshus, består av prefabricerade paneler av naturmaterialet hampakalk.
Även House of Hemp AB satsar på hälsosamma, hållbara hus och har specialiserat sig på hampakalk.
– Det finns ingen konkurrens mellan olika hampabyggföretag i Sverige, tvärtom vi måste jobba ihop för att ge skjuts åt den goda saken, menar Ingrid Holmdahl, delägare i House of Hemp, tillika engagerad ledamot i Hampanätet.
Hon och sonen Peter Holmdahl besökte den årliga europeiska industrihampakonferensen i Köln 2013. Där lärde de känna franska BCB Tradical och samarbetet började. BCB Tradical har hållit på med ”beton de chanvre” (hampabetong) sedan 1990.
Nu är ett hampabygge på gång i centrala Göteborg, upplyser Ingrid mig, och fortsätter berätta om samarbetet mellan House of Hemp och Per Lanevik, entreprenören för en ny mötes-, test- och kunskapsarena som ska byggas högst upp på Östra Nordstans parkeringshus. Första projektet är en matstudio på cirka 300m².
Ingrid är hoppfull – eftersom USA nu tillåter industrihampa i alla stater kommer det också att påverka den europeiska byggmarknaden i positiv riktning, tror hon.
Källor:
• Industrihampaföreningen i Sverige www.hampa.net
• IHBA: www.internationalhempbuildning.org
• House of Hemp AB: www.houseofhemp.se
• Hur konstruktionen med stödpaneler praktiskt går till kan du hitta på internet, googla på ”how to build a hempcrete wall”.