Startsida - Nyheter

Zoom

Nu kommer ”Aktivt hopp” på svenska

Maria Estling Vannestål har översatt Active hope tillsammans med sin dotter Sanna Hellberg.

Den amerikanska boken ”Active hope” har hjälpt många omställare att hitta kraft, sammanhang och engagemang. Den 1 maj blir det releasefest för den svenska översättningen. ”Det här är en jätteviktig bok att få ut. Den ger en känsla av att jag kan påverka”, säger en av översättarna Maria Estling Vannestål.

Aktivt hopp är motsatsen till det vanliga, passiva hoppet som bygger på vår bedömning av någontings sannolikhet. Om det vi vill ska hända inte är särskilt troligt så tappar vi hoppet. Det aktiva hoppet är däremot något vi väljer. Vi engagerar oss för den värld vi vill se oavsett möjligheterna att lyckas.

– Man behöver inte vara optimist för att ha aktivt hopp, utan det är en kraftsamling för det vi vill se – även när man känner sig hopplös.
Det säger Kristina Lindgren, en av de aktiva i det svenska nätverket för Aktivt hopp som har bidragit till den svenska översättningen.

När Kristina Lindgren läste Joanna Macys tidigare bok ”World as lover, world as self” började hon gråta. Det var första gången hon kunde spegla sig i någon annan som också var både aktivist, buddhist och akademiker, och författaren blev en stor förebild. Foto: PrivatAktivt hopp är en process i form av en spiral med fyra steg: att känna tacksamhet, att hedra vår smärta för världen, att se med nya ögon och att gå framåt. Omslagsillustration: Johanna Koen

En annan kärna i boken är de tre berättelser som författarna Joanna Macy och Chris Johnstone menar att vi alla i någon mån lever i samtidigt. Den första är ”Business as usual”, att vi kan fortsätta ungefär som vi gör nu. Den andra är Det stora sönderfallet, att samhället kollapsar. Och den tredje är Den stora omställningen, där vi skapar en hållbar värld.

– För att kunna leva i aktivt hopp måste man bestämma sig för att det är den tredje berättelsen man ska ge näring åt, säger Maria Estling Vannestål, som översatt boken tillsammans med sin dotter Sanna Hellberg.

En tredje röd tråd är känslan av att vara en del av något större. I dag känner många av oss att vi är avskurna från naturen, en myt som förstärks av samhället. När vi istället känner att vi är en del av ekosystemet blir vi mer motiverade att ta hand om det.

Oro som drivkraft

Centralt i boken är också vikten av att släppa fram och prata om våra känslor inför miljöförstöring och orättvisor. Det är först när vi erkänner vår oro, sorg och ilska som de kan bli en drivkraft för engagemang, menar författarna.

– Det här är ingen glättig ”positivt tänkande”-bok. Författarna pratar om att hedra vår smärta för världen, att smärtan är ett bra och sunt tecken på att vi känner oss som en del av världen, säger Maria Estling Vannestål.
Något i boken som har betytt mycket för henne personligen är exemplen på hur stora historiska förändringar skett tidigare, som kvinnlig rösträtt och slavhandelns avskaffande.

– Det är spännande att se hur folk har kämpat på trots att det har verkat omöjligt – och att förändring kan ske i språng. Det är lätt att tycka att det går för långsamt och känna hopplöshet, men jag upplever att det händer stora saker nu, som Gretarörelsen, att tågresandet ökar och flygandet minskar. Om man lägger ihop det som händer börjar det bli en massrörelse. Sådant bidrar till att man känner en vilja att försöka.

Det var 2011 som författarna Joanna Macy och Chris Johnstone gav ut ”Active hope – how to face the mess we’re in without going crazy”, baserad på bland annat djupekologi, systemteori, psykologi och buddistisk filosofi. Foto: Emily Ryan

En svensk översättning har varit väldigt efterlängtad, säger Kristina Lindgren.

– Inte alla kan relatera till en amerikansk bok ända in i själen. Nu kommer den med våra ord. Jag tror att det blir fantastiskt mycket lättare för fler att ta det till sig.

”En våg med aktivt hopp”

Boken har uppdaterats och fått ett helt nytt förord av Chris Johnstone som bland annat tar upp aktuella svenska perspektiv som Greta Thunberg och förra årets skogsbränder.

– En recensent skrev att det här kan vara 2000-talets viktigaste bok. Det är stora ord, men om boken kommer i rätt händer vid rätt tillfälle kan den göra jättestor skillnad. Jag hoppas att de som är fast i uppgivenhet ska känna att det inte behöver vara kört, säger Maria Estling Vannestål.

Kristina Lindgren tror att aktivt hopp är ett bra sätt att fånga upp det engagemang som finns i rörelser som Fridays for future och ta det vidare.

– Jag tror det kommer en våg med aktivt hopp och det behövs verkligen.

Mer om aktivt hopp:

Releasefesten för boken hålls 1 maj kl 18.30–20.30 på Kafé de Luxe i Växjö.

Kristina Lindgren och Hillevi Helmfrid håller en kurs i Aktivt hopp på Kosters trädgårdar den 26–28 april. 

Nästa helgkurs planeras i Växjö i november och det blir antagligen även kortare evenemang på andra platser innan dess. Läs mer på aktivthopp.wordpress.com.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV