Startsida - Nyheter

Radar

Extremt torrt i södra Sverige

Efter förra årets långvariga torka är bönderna redan oroliga för ännu ett år i extremtorkans tecken, och på flera håll är bevattningssäsongen redan igång.

På flera håll i södra Sverige har jordbrukare börjat vattna sina grödor långt tidigare än normalt. Och enligt SMHI:s tiodygnsprognos väntas inget regn.

Bevattningssäsongen har startat rekordtidigt på flera håll i södra Sverige, rapporterar ATL. I Kristianstadstrakten har man börjat bevattna både raps och spannmål. Det är åtminstone en månad tidigare än normalt, enligt Åsa Nordström, växtodlingskonsulent på Hir Skåne.

I Halland började man bevattna redan i slutet av förra veckan, främst på vallar som ska bli ensilage. Även på Öland har bevattningen börjat, främst av råg.

– Det ska skördas i tid för att man ska hinna så majs sedan, säger Hans Romarker, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet i Kalmar län till ATL.

Behövs nederbörd

En fördel med uppehållsvädret är att vårbruket har gått fort och smärtfritt då lantbrukarna inte behövt göra uppehåll för regn. Men nu behövs det nederbörd, inte minst för höstspannmålen och rapsen.

På Gotland har bevattningsanläggningarna inte tagits ut ännu. Men snart kan det vara dags, enligt växtodlingsrådgivare Stefan Uddin. Främst är höst- och vårsådden i behov av vatten.

Bevattningsförbudet som råder på ön påverkar inte lantbrukare som har egna dammar.

Enligt SMHI:s tiodygnsprognos blir det på sin höjd några enstaka dagar med mycket måttlig nederbörd.

Enligt SGU har nederbörden i februari och mars dock inneburit att många små magasin återhämtat sig helt och för de större magasinen har en viss återhämtning skett. Men det krävs fortfarande rejäla mängder med regn för att situationen i landet ska vara på en normal nivå inför sommaren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV