Startsida - Nyheter

Energi · I blickfånget

Närodlat med öns svampkung

Förra året vann Almahdi Almohamed förstapris i nyföretagartävlingen Grow Gotland 2018.

Efter bara fyra år i Sverige har Almahdi Almohamed från Syrien blivit en av Gotlands största svampproducenter. Åtta ton ostronskivling per år är inte illa. Men förutsättningarna skiljer sig åt mellan länderna och uppbrottet från hemlandet var svårt på många sätt.

Det fanns inte så många lantbrukare på Gotland som odlade svamp berättar Almahdi Almohamed för mig, när vi möts en regnig dag i Roma utanför lokalen som rymmer hans odling. 

Hemma i Syrien hade han arbetat hela sitt yrkesliv som grönsaksodlare- och handlare och drev en självförsörjande gård med sin far och bror. 

Klimatet på Gotland är rätt torrt och svamp kräver förhållandevis lite vatten. Så när hela familjen flydde från Syrien 2012 och slutligen landade på Gotland var det självklara valet svamp-odling. 

– Det är lätt att odla ostronskivling, mycket lättare än champinjoner. Du klarar dig på både mindre vatten och kompost när du odlar ostronskivling, berättar han. 

Almahdi Almohamed gör sin egen kompost, men importerar mycel från Belgien. 

Renoverade ett grisstall

Lokalen fick han hyra av Gröncentrum Roma och gjorde sedan en helrenovering av det som tidigare var ett grisstall. 

– Jag fixade golv själv och målade om, byggde väggar och installerad ventilation och luftrenare. 

– Men jag ville inte ta några lån av banken då. Jag sparade ihop 25 000 kronor själv och lånade lika mycket av släkt och vänner. Sedan fick jag hjälp av staten att starta företag och kunde senare bilda ett aktiebolag. 

Det var framförallt räntan som Almahdi Almohamed oroade sig över när det kom till att låna pengar. Men slitet gav resultat och i oktober förra året vann han förstapris i nyföretagartävlingen Grow Gotland 2018. 

Dyra mellanhänder

Vintern har varit tuff och Almahdi Almohamed var tvungen att slänga runt 1,5 ton svamp i februari. 

– Grossisterna betalar dåligt och många tänker inte på att det är svenska produkter och närodlat. Det är för få köpare på Gotland och frakten över till fastlandet är dyr. 

Han berättar att situationen för jordbrukare ser annorlunda ut i Syrien. Där tar man sin skörd och åker in till marknaden och säljer tills produkten är slut. Det finns inga mellanhänder. 

– Grossisterna i Sverige tjänar 50 procent av mina pengar. Sedan kan flera grossister ta tre veckor på sig innan de tar emot leveransen och antalet lådor som beställs varierar hela tiden.  

Vädermässigt är det såklart också stora skillnader på Sverige och Syrien. 

– Det finns många odlings-bara ställen i Syrien och där varierar temperaturen mellan 16 till 20 grader året om. 

Den återkommande vattenbristen på Gotland har påverkat hans odling till viss del, men mindre än om han arbetat med någon annan sorts odling. Almahdi Almohamed berättar att till ett kilo svamp behövs det en till två liter vatten, medan till exempel tomater behöver mångdubbelt mer. 

Känner sig ensamma

Att familjen är viktig råder det inget tvivel om när det kommer till Almahdi Almohamed.

– Vi var en storfamilj i Syrien. Det var Baba, Mama och brorsan. Vi hade alltid mycket kontakt med grannar och vänner som kom och gick i hemmet. Här i Sverige är det annorlunda. Det är svårt att prata med grannarna här. Fast vi bott fyra år i samma hus så säger vi bara hej till varandra. 

Han tystnar och säger sen: Ibland känns det som vi lever helt själva i Sverige. 

Almahdi Almohamed pratar bra svenska och jag frågar honom hur han lärt sig språket så snabbt. 

– Det är via företaget. Jag blev tvungen att lära mig massa hur jag startar upp en verksamhet och att kommunicera kring det. Jag hade ingen val. 

Brände hans lastbil

Han tvingades att fly från Syrien 2012 efter en två månader lång fängelsevistelse. 

– Jag körde lastbil för Rädda Barnen som volontär ut till byarna på landsbygden. Lasten innehöll blöjor, mjölk, mediciner och kläder till familjer som hade det svårt. 

En dag blev han stoppade av polisen som anklagade honom för att vara en motståndare till regimen. Han förnekade anklagelserna och visade vad hans last innehöll. Polisen svarade med att bränna upp fordonet. 

Under två månader satt han i syriskt fängelse utan rättegång. När hans släktingar slutligen hade råd att betala polisen vad de krävde, ”under bordet”, flydde han till Jordanien samma dag som han blev frisläppt. Resten av hans familj anslöt innan resan gick till Sverige och slutligen Gotland. 

– I dag har fyra av mina sju barn svenskt medborgarskap. Jag och min fru väntar fortfarande, liksom tre av barnen. Jag har egentligen åtta barn, men ett barn dog i kriget. 

”Älskar koriander”

Almahdi Almohamed har i dag en kolonilott där familjen spenderar en stor del av sommaren. De odlar tomater, lök, vitlök, squash, persilja och koriander. 

– Massa koriander. Jag älskar koriander. 

När jag frågar om familjen gillar svamp skrattar han. 

– Nä, barnen gillar inte svamp så mycket. 

Så lyckas du med svampodlingen:

• Odla svampen på halm i svarta plastsäckar. Det kan vara vilken halm som helst. 

• Helst i ett mörkt rum som en källare. 

• Tillsätt mycel, (den vegetativa delen hos svampar, bestående av ett månggrenat nätverk av trådlika hyfer som växer under jorden eller inom ett annat substrat) vatten och släckt kalk. 

• Gör små hål i säcken. Efter två veckor kan du göra hålen större. 

• Ostronskivling behöver väldigt lite vatten om man jämför med exempelvis champinjoner.
Källa: Almahdi Almohamed

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV