Landets stora grundvattenmagasin är just nu under eller mycket under det normala i nästan hela landet. Det kan leda till vattenbrist i sommar, enligt Sveriges Radio Ekot.
Just nu är det risk för vattenbrist i de stora grundvattenmagasinen, de som främst används för den kommunala vattenförsörjningen. Där ligger nivån under eller mycket under det normala för årstiden.
– Det innebär att vi kommer få fortsatt sjunkande grundvattennivåer och att vi kommer få ökande risk för problem med vattenförsörjningen på sina håll, säger Bo Thunholm grundvattengeolog på Sveriges geologiska undersökning, SGU till SR Ekot.
I de små magasinen, som används för privata brunnar, är det just nu inga problem. På vissa håll ligger nivån där över det normala och under 2019 har det hittills regnat tillräckligt. Hur det kommer att se ut under sommaren kommer att avgöras under de kommande månaderna och läget kan förändras snabbt.
Redan bevattningsförbud på Gotland
Vid den här tiden förra året såg det ut som om läget var bra inför sommaren. Ändå blev det en extremt varm och torr sommar, med bottennoteringar på flera håll i landet.
Förra året gick ett 90-tal kommuner ut med uppmaningen att invånarna skulle vara försiktiga med vattnet. I fler delar av landet infördes bevattningsförbud vilket innebär att det är förbjudet att vattna med slang eller spridare och att tvätta bilen. På Gotland har det redan nu, från 1 april, införts bevattningsförbud.
För att det inte ska bli problem med vattentillgången, behövs det regn nu innan värmen kommer.
– Än så länge, när vi fortfarande har ett någorlunda svalt väder och växterna inte har kommit i gång särskilt mycket, så finns det ändå goda förutsättningar att merparten av det som regnar ska kunna bilda grundvatten, säger Bo Thunholm till Ekot.