När Paris vaknade på tisdagen kämpade brandmän fortfarande mot återstoden av den katastrofala branden i katedralen Notre-Dame. Branden är nu helt släckt, men oron är fortsatt stor kring vad som har förstörts.
Runt 15 timmar efter att branden bröt ut har Paris räddningstjänst lyckats bekämpa de sista eldhärdarna i Notre-Dame.
– Vi är nu i utredningsfasen, säger Gabriel Plus vid räddningstjänsten.
Den 850 år gamla byggnaden är en symbol både för staden och för landet, och parisare är i chock efter branden.
– Notre-Dame överlevde alla krig, alla bomber. Vi trodde aldrig att den skulle kunna brinna. Jag känner mig oerhört ledsen och tom, säger Stéphane Seigneurie, en av dem som samlades för att se branden under natten.
Törnekrona klarade sig
Branden tros ha startat på en vind strax före klockan 19 på måndagen. Den spred sig snabbt över Notre-Dames tak och bjälkar i trä från 1100-talet, vilka pekas ut som anledningen till det häftiga förloppet.
På tisdagsmorgonen täcktes tidningarnas förstasidor på bilder av Notre-Dame i lågor. Libération skriver ”Notre drame” (vårt drama) i versaler, medan La Croix skriver ”Le coeur en cendres” – hjärtat i aska.
Än så länge är det oklart vad exakt som förstörts i branden. Den 93 meter höga gotiska spiran kollapsade i lågorna liksom runt två tredjedelar av katedralens tak, medan framsidans två ikoniska torn klarade sig.
De viktigaste föremålen har man lyckats rädda, skriver Paris räddningstjänst på Twitter, liksom huvudstrukturen av byggnaden.
"Bränt och svart"
Flera brandmän som var tidigt på plats rusade in i byggnaden för att rädda några av de ovärderliga föremål som fanns där. Bland annat ska en bit som sägs ha tillhört Kristi törnekrona ha klarat sig, liksom ett klädesplagg som bars av kung Ludvig IX.
Att rädda så många konstverk som möjligt prioriterades, säger vice borgmästaren Emmanuel Grégoire till tv-kanalen BFM.
En präst som fått gå in i kyrkan beskriver allt som ”bränt och svart”, enligt tidningen Le Figaro. Bilder inifrån katedralen visar hur rök pyr framför det stora altaret.
Ska byggas upp
Vad som orsakade branden är ännu inte fastställt, uppger Paris vice inrikesminister Laurent Nuñez på tisdagsmorgonen. Den utredning som inleddes före midnatt fortgår, men branden tros inte vara anlagd. Runt 400 brandmän kämpade mot lågorna och en av dem skadades lindrigt. Även två poliser har skadats lindrigt, uppger stadens räddningstjänst.
President Emmanuel Macron dök synbart skakad upp på platsen i centrala Paris i ett tidigt skede. Han uttryckte lättnad över att ”det värsta kunnat undvikas”, och meddelade att en internationell insamlingskampanj inletts.
– Och vi kommer att bygga upp Notre-Dame igen, för det är vad fransmännen förväntar sig, säger han och beskriver byggnaden som hela Frankrikes katedral – oavsett om man är troende eller ej.
Att bygga upp det som har förstörts beräknas ta många år. Löften om pengar till återuppbyggandet strömmar nu in, liksom kondoleanser från världens ledare.
Katedralen Notre-Dame
Katedralen i Paris började byggas 1163 under kung Ludvig VII:s regeringstid och tog runt 200 år att färdigställa. Den formgavs av Maurice de Sully.
Notre-Dame utgjorde ett viktigt led i den franska katedralgotik som växte fram under andra halvan av 1100-talet. Särskilt stor betydelse fick strävbågarna samt tvärskeppsfasaderna från 1250-talet. Interiören förändrades under påverkan av 1600-talets klassicism.
Under franska revolutionen slogs bland annat den västra fasadens kungaskulpturer sönder. 1845–64 genomfördes en rekonstruktion efter vilken Notre-Dame åter tett sig som en helhet.
Notre-Dame har klassats som ett världshistoriskt monument av FN. Katedralen har omkring 12–14 miljoner besökare om året.
Byggnaden pryds av skulpturer av mytologiska varelser, så kallade gargoyler, som ofta är sammansatta av flera djurkroppar. Den mest kända av dem är ”Stryge”, en demonliknande varelse som ser ut över Paris och vilar ansiktet i händerna.
Katedralen var skådeplatsen för Victor Hugos berömda roman ”Ringaren i Notre-Dame” från 1831, där den ”puckelryggade” huvudpersonen Quasimodo finner en fristad i katedralen där han anställs som klockringare.
Källor: NE och Reuters