Förvirrande. Så sammanfattar Cambridge-professorn Catherine Barnard måndagens brexitvända i det brittiska parlamentet. ”Det positiva är att man äntligen börjar ha en meningsfull diskussion om vad ett EU-utträde innebär”, säger hon.
Enligt Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid universitetet i Cambridge, står hoppet efter Theresa Mays senaste nederlag i parlamentet till att EU ger britterna mer tid.
– Det är ett moment 22. Det går bara runt i cirklar. Därför tror jag att vi helt enkelt behöver mer tid, så att man kan tänka igenom det här ordentligt snarare än att skynda fram en lösning på två veckor.
Barnard säger att måndagens resultat var väntat och att det verkligen belyser grundproblemet med brexit – att man inte riktigt vet vad det är man röstar om.
– Det (resultatet) bekräftar vad vi vetat länge. Parlamentet är emot allt och inte för någonting. Och det är ett allvarligt problem, men inte förvånande eftersom det är så som det ser ut i landet också, säger hon och fortsätter:
– Det verkliga problemet är att dessa samtal, som börjar bli mer meningsfulla, skulle ha förts för tre år sedan innan vi gick vidare med artikel 50 (begärandet av utträde ur EU), så att vi vet vad målet är.
Låsta positioner
Enligt Barnard avstannande diskussionerna om vad EU-utträdet innebär i praktiken efter folkomröstningen. Och nu när utträdesdagen närmar sig är positionerna låsta.
TT: Vad händer härnäst?
– Jag tror att Theresa May antagligen kommer att försöka få sitt avtal genom parlamentet en gång till. Och hon kan mycket väl förlora igen.
För att ducka kritiken som May fått om att hon försöker med samma sak gång på gång, tror Barnard att premiärministern nästa gång i stället för en ny omröstning om själva avtalet, kommer att presentera ett förslag om att ändra villkoren för utträdesavtalet från i fjol. Då specifikt formuleringarna om just omröstningen i parlamentet.
Dessutom, säger hon, vittrar Labour möjlighet till nyval, som de enligt opinionsmätningar från i helgen skulle vinna. Och även om man inte kan lita på bara en opinionsmätning så oroar det de konservativa, som troligtvis kommer att försöka undvika nyval för att inte riskera att förlora makten.
– Och såklart, även om vi får ett nyval så löser ju inte det några av problemen, säger Barnard.
– Kanske kan May be EU om mer tid, men frågan är ju då om vi får det.
Klara besked
Enligt Barnard skulle May behöva ge mer klara besked om vad utträdet ur EU kommer att innebära i praktiken.
– Och det tar oss tillbaka till en folkomröstning.
TT: Är Storbritannien närmare en brexitlösning?
Förslaget om en tullunion med EU förlorade med bara tre röster. Så man skulle kunna säga att en tullunion med EU är närmare. Men tullunionen löser inte problemen eftersom det förslaget inte är tillräckligt för att hantera frågan om Nordirlands gräns.
Övriga EU har gett Storbritannien till den 12 april på sig att bestämma sig om vägen vidare. Den 10 april håller de 27 kvarstannande stats- och regeringscheferna ett extrainsatt brexittoppmöte i Bryssel.