Intro

Ingen demokrati utan lokalt engagemang

I bakgrunden vy över himmel och hav med en stenstrand och några tallar, i förgrunden chefredaktör Hanna Westerlund med en kaffekopp i handen.

Politiskt engagemang och tron på demokrati minskar hos svenska ungdomar, visar en ny rapport från Ungdomsbarometern. Det är dyster läsning. Var femte kille i åldern 15–24 tar avstånd från att demokrati är det bästa styrelseskicket, för att bara nämna ett exempel. 

I veckans nummer skriver vi om ett initiativ från Youth 2030 movement, som arbetar i motsatt riktning. Föreningen vill se en större och starkare demokrati där unga har makt och inflytande. En metod som testats i tre nordliga kommuner beskrivs som en stor framgång för ungas delaktighet, och ska nu sjösättas i ytterligare fem kommuner. Läs om satsningen här.

Lokalt engagemang kan även vara en nyckel till en lyckad omställning av samhället, något föreningen Klimatriksdagen har identifierat – nu tar de initiativ till lokala rådslag om klimatet på tre orter i Sverige.

Vill du själv bli mer lokalt engagerad och har turen att bo i Malmö eller Göteborg? Då tipsar vi om att organisationen Demokratisk omställning arrangerar workshopdagar i mitten på februari, med sikte på ett hållbart och demokratiskt lokalsamhälle. Lokalt välståndsbyggande, medborgarråd och lyssnandets roll i en demokrati är några av ämnena som tas upp.

Vi skriver även om eldhärjade tallars stora ekologiska betydelse i skogen, om hur det kan (eller borde) fungera när snabbmatskedjor sedan årsskiftet ska erbjuda flergångskärl istället för plast, och om vad medkänsla på arbetsplatsen kan betyda för människors hälsa och välbefinnande.

Trevlig helg!

Hanna Westerlund, chefredaktör

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV