Radar

Krisen i Haiti förvärrad

3,7 miljoner haitier är beroende av livsmedelsbistånd, enligt hjälporganisationer verksamma i landet.

Det har gått tio år sedan Haiti drabbades av en förödande jordbävning som dödade hundratusentals och beskrivs som av de allvarligaste naturkatastroferna i modern tid. Sedan dess har de ekonomiska och politiska spänningarna i landet ökat och sjukvården försämrats, enligt en ny rapport från Läkare Utan Gränser.

I rapporten Rapporten Haiti Ten Years On lyfter Läkare Utan Gränser fram människor som drabbades av katastrofen då, och hur den försämrade sjukvården i landet drabbar befolkningen i dag.

– Det internationella stöd som landet fick, eller blev lovat, efter jordbävningen är nu till stor del borta. Eller så kom det aldrig över huvud taget, säger Sandra Lamarque som arbetar med Läkare Utan Gränsers insats i Haiti i ett pressmeddelande.

Krisen i landet förvärrades i samband med en höjning av bränslepriserna i juli 2018. Sedan dess råder brist på läkemedel, syrgas, blod, bränsle och personal och sjukhusen har svårt att erbjuda grundläggande vård.

– Vardagen för de flesta haitier har blivit allt osäkrare på grund av rasande inflation, brist på ekonomiska möjligheter och regelbundna våldsutbrott, säger Sandra Lamarque.

"Situationen värre än vi trodde"

I november öppnade Läkare Utan Gränser ett traumacenter i stadsdelen Tabarre i Port-au-Prince. 150 personer som togs emot på centret under de första veckorna hade drabbats av livshotande skador – 57 procent av dessa hade skottskador.

Organisationen har också bland annat donerat medicinsk utrustning och material, renoverat vårdinrättningar och utbildat personal vid Port-au-Prince offentliga sjukhus.

– Situationen är helt klart ännu värre än vi trodde. Nu måste även andra aktörer uppmärksamma de aktuella medicinska behoven i Haiti, säger Hassan Issa, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insats i Haiti.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV