Rapparen Nomad väjer inte för de svåra känslorna

Zoom | I våras släppte rapartisten Nomad den uppmärksammade låten ”Lilla hjärtat” som handlar om när hans dotter blev sjuk och fick…
 

Glöd– Ledare

När hjälp blir kriminellt

För en tid sedan dömdes Kerstin Larnesjö, 73 år, till att betala 26 000 kronor i böter för att hon…
 

Radar

Tuffare än någonsin för miljöförsvarare

Förra året dödades 212 miljöförsvarare i världen – ett nytt rekord. Men i år har pandemin gjort situationen för många…
 

Radar

Gruvbolaget LKAB vill bli koldioxidfria

Det statligt ägda LKAB vill ersätta tillverkningen av järnmalmspellets med en vätgasbaserad process. Det kommer att ta ungefär 20 år…
 

Radar

Fastighetsägare hjälper boende att minska sina avfall

Verktygspool, byteshylla och anslagstavlor för bortskänkes. Det finns många sätt för fastighetsägare att hjälpa de boende att minska sitt avfall. Just…
 

Energi– Recension

Närgånget om kamp mellan liv och död

”Greta” är ett närgånget porträtt som ger en fördjupad inblick i människan Greta Thunberg. Vi får följa både den inre…
 

Glöd– På djupet

Veganism – inte bara för djurens utan också för vår egen hälsa

Det talas ofta om vegotrenden när det gäller hälsa och konsumtion av livsmedel, men de mer djupgående frågorna berörs sällan.

God eftermiddag!

Kan det vara kriminellt att hjälpa en annan människa? Ja, faktiskt. Över hela världen ser vi exempel på hur hjälpverksamhet på olika sätt förbjuds eller kriminaliseras. Två personer som kämpade för att hjälpa andra var Raoul Wallenberg och Folke Bernadotte – men hur kommer framtiden att döma de personer som kämpar för att rädda livet på flyktingar i dag?
Den frågan ställer jag mig i dagens ledare.

I dagens nummer har vi också intervjuat rapparen Nomad som på sitt nya album tar upp många tunga ämnen, bland annat hans dotters hjärtproblem och känslan av att bli rasistiskt bemött.
– Absolut, ni kan kolla i min väska, men varför är det alltid just min? Varför kollar ni aldrig i väskan på han som står bakom eller framför? Varför är det alltid jag som blir utvald? Det kanske inte förstör ens dag där och då eftersom man är så van vid det, men det tär på en att ständigt vara misstänkt för grejer och ständigt behöva rättfärdiga sin plats och sin existens, säger han till LFT.
Läs hela intervjun här.

Förra året dödades 212 miljöförsvarare världen över och i år ser det ut att bli ännu värre. Den 10 december uppmanar Naturkyddsföreningen alla att tända ett ljus för mördade miljöförsvarare och sprida en bild med hashtaggen #Light4Defenders.
Läs mer om det på Radar.

I dag har också filmen om Greta Thunberg digital premiär. Anna Jonasson har sett den och tycker att den skildrar henne på ett närgånget och trovärdigt sätt.
”Den som redan är imponerad av Greta lär inte bli mindre imponerad efter att ha sett filmen. Kvar dröjer sig en komplex bild av en ung människa som tagit världen med storm och lär fortsätta att göra det”, skriver hon i sin recension.

Missa inte heller Kerstin Malms essä om veganism och varför köttätande inte bara är dåligt för djuren utan också för hur vi själva mår.

Trevlig läsning!

 

 

Valdemar Möller

 
 
Läs nummer