Intro

Odling som friskvård

Bella Frank med nyskördade grönsaker i bakgrunden.

Har du legat vaken om nätterna och undrat om du befinner dig på rätt plats i livet? Varit tveksam på ditt nuvarande arbetsliv och drömt om något annat? Författaren Maja Alskog Bredberg ställde om helt och lämnade en prisad karriär inom reklambranschen för att bli grönsaksodlande trädgårdsmästare. I sin bok Till växten – en kärlekshistoria skriver hon att det är smärtsamt att odla men också lättare än man tror.

– Det svåra är – och det är också det givande – att man aldrig blir färdiglärd. I och med att säsongerna ser olika ut, blir vårbruket olika beroende på om det är en kall eller varm, torr eller blöt vår. Man måste anpassa sig till hur vädret ser ut och med klimatkrisen kommer det bara att bli ännu viktigare, säger Maja Alskog Bredberg till Landets Fria Tidning och föreslår odling som friskvård.

Sommarmånaderna har blivit både varmare och blötare i Sverige jämfört med 1990-talet på grund av den globala uppvärmningen. Det innebär att parasiter, myggor och fästingar som tidigare inte trivdes här kan få fäste och med det kan också tropiska sjukdomar snart nå Sverige.

 – Det handlar inte om, utan när vi får vårt första fall av West Nile-feber, säger Gülsen Özkaya Sahin, docent i virologi vid Lunds universitet.

En femtedel av Sveriges befolkning uppskattas ha en tatuering, eller fler. En ny studie visar nu att tatueringar kan öka risken för lymfkörtelcancer.

– Efter att ha tagit höjd för andra faktorer som kan påverka sambandet, exempelvis rökning och ålder, visar vår forskning risken att drabbas av lymfom var 21 procent högre bland de som var tatuerade, säger Christel Nielsen, forskare och docent i epidemiologi vid Lunds universitet, som har lett studien och som också betonar vikten av mer forskning på området. 

Tankesmedjan Katalys vill se ett klimatavdrag istället för rotavdraget. Deras nya rapport Klimat-rot lägger fram förslag för att vända byggkris till klimatomställning. Rapportförfattare Rikard Allvin tror att det finns stöd för en sådan reform:

– Det borde vara stort  – det är en förhållandevis enkel reform med goda möjligheter att bidra till klimatomställning och miljömål samtidigt som det blir en nödvändig stimulansåtgärd till en byggbransch i kris, säger han till Landets Fria Tidning

Dessutom: En ny app ska hjälpa pollinerande insekter, hopp för hotad nyckelart, och Astrid Pleijel om att främlingsfientlighet inte för samhället framåt inför söndagens EU-val i veckans ledare

Och: Landets Fria Tidning kämpar för sin överlevnad. Vi har inrättat Omställningsstödet för att fortsätta bevaka vår tids avgörande frågor – du kan bidra till det här

Du kan också stödja oss genom att gå in och läsa artiklarna på vår hemsida och be gärna vänner och familj att göra detsamma. Bara genom tillräckligt många läsare på nätet kan vi ta oss vidare. 

Trevlig helg!

Bella Frank

Tf chefredaktör och ansvarig utgivare

Landets Fria Tidning

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV