Intro

En sågning under fotknölarna

I bakgrunden vy över himmel och hav med en stenstrand och några tallar, i förgrunden chefredaktör Hanna Westerlund med en kaffekopp i handen.

Klimatpolitiska rådet har sedan 2018 som uppgift att granska i vilken mån regeringens politik bidrar till att nå klimatmålen. Deras årliga analyser har visserligen varit dyster läsning tidigare, men gårdagens rapport ristar in ett nytt lågvattenmärke. Att regeringens nuvarande politik leder till ökade utsläpp är redan känt, men nu har planen framåt, den så kallade klimathandlingsplanen, granskats.

Regeringen påstår att de ritar upp ”hela vägen till nettonoll”. Det är osakligt och missvisande enligt rådet. Lögn, med vardagsspråk. Regeringens politik bryter mot klimatlagen, konstaterar man vidare. Hur ser klimatministern på den svidande kritiken? Svaret hittar du här.

Sverige har fått mer bakläxa i veckan: Vi är sämst i EU på energieffektivisering. Unionens energianvändning ska minska med 19 procent från 2022 till 2030. Men regeringens plan är att Sverige endast ska minska med 1,4 procent under tidsperioden. Nu krävs bättring – annars hotar repressalier.

Ser du fram emot påskledighet? Ta det försiktigt med äggen, åtminstone om du har små barn: En ny undersökning visar att ekologiska ägg innehåller högre halter av gifter som PFAS-kemikalier än konventionella ägg. För dioxiner var halterna hundra gånger högre i eko-äggen. Varför? Läs texten här.

Vi skriver även om att hushållen slänger mindre mat, och tipsar om ett gratis digitalt föredrag med Philipp Weiss om att skapa sin egen skogsträdgård. Och så kan du kika på foton från Sveriges blivande nationalpark.

Trevlig helg!
Hanna Westerlund, chefredaktör

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV