Intro

Forskare till snabbmatens försvar

I bakgrunden vy över himmel och hav med en stenstrand och några tallar, i förgrunden chefredaktör Hanna Westerlund med en kaffekopp i handen.

Är sojakorv, vegobollar och f*skpinnar en stor del av det du stoppar i dig en vanlig vecka? Har du fått höra att det är onyttigt med så kallad processad mat, eller kanske till och med sämre för miljön än kött? Nu har forskare från Stockholm Resilience centre undersökt hur det egentligen ligger till med hållbarheten i en diet bestående av veganska helfabrikat.

Resultatet är kanske extra intressant just nu, eftersom Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket går ut med att de vill se nationella mål för vad vi äter, och minska köttätandet med 30 procent till år 2030.

Kan odlat kött hjälpa oss att nå dit? Så här skriver Jens Holm i veckans krönika: ”Även om jag själv gärna fortsätter att äta vegetariskt tycker jag att det vore fantastiskt om vi en gång för alla kunde komma bort från dagens oetiska och miljöförstörande djurfabriker. Odlat kött kan vara en del av lösningen.”

I veckans nummer följer vi även upp hur det går med Karlstads elevborgarråd för klimatet, som kommunen blev först i Sverige med under fjol året. Nu börjar några av elevernas förslag bli verklighet. Läs om vilka det rör sig om här.

Drömmer du om att kicka igång odlingssäsongen, samtidigt som snön åter faller utanför fönstret? Passa på att använda tiden till att lära dig något nytt. Vi tipsar om tre odlingskurser som går att läsa i vår, helt gratis.

Trevlig helg!

Hanna Westerlund, chefredaktör Landets Fria Tidning

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV