Intro

Nybyggaranda och potatisuppror

I bakgrunden vy över himmel och hav med en stenstrand och några tallar, i förgrunden chefredaktör Hanna Westerlund med en kaffekopp i handen.

När du en dröm om att flytta ut på landet? Kanske bygga ditt eget tiny house? Skriv in 26–28 april i kalendern! Då anordnar Bogemenskap Dalsland en utflyttarhelg med förhoppningen att få människor att bosätta sig i byn Dals Rostock. Natursköna omgivningar och gemenskap finns bland lockbetena. Läs mer om initiativet här.

”Alla sätta potatis – utom de tråkiga!” Så löd en slogan under första världskrigets potatisuppror, då människor mobiliserade mot matbrist genom att sätta potatis. Inspirerad av rörelsen för Potatisuppropet sedan 2020 sin kamp för att uppmärksamma brister i den svenska matförsörjningen. En av deltagarna är  Jennifer Kirkland-Persson, som på lördag lär folk odla i hink på Österlens folkhögskola i Tomelilla.

Vi vill få fler att våga och vilja odla sin egen mat”, säger hon till Landets Fria.

Vi skriver även om synen på hållbarhet hos företag inom finanssektorn, något som studerats av en forskare vid Stockholm resilience center. Företagen mäter inte miljömässig hållbarhet, utan risken att företaget ska skadas ekonomiskt av exempelvis ett varmare klimat. Nu har forskarna utvecklat ett verktyg för företag som vill få in miljön i sin hållbarhetskalkyl.

I veckans digitala tidning, som är nummer 500 (!) kan du även läsa om att majoriteten av svenskarna vill ha en 30-timmarsvecka, om vad som ligger bakom den rekordstora utsläppsminskningen inom EU:s system för utsläppsrätter, och om hur eldsjälen Louise Lindén har gjort Sveriges festivaler grönare.

Trevlig helg!
Hanna Westerlund, chefredaktör

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV