Intro

En middagsbjudning som gjorde skillnad

I bakgrunden vy över himmel och hav med en stenstrand och några tallar, i förgrunden chefredaktör Hanna Westerlund med en kaffekopp i handen.

Har du någon barndomserfarenhet som blivit avgörande för hur du lever ditt liv? För Lisa Gålmark, historiker och författare, blev en middagsbjudning i anslutning till ett sommarjobb som kaninskötare en sådan händelse. Innehållet i den gryta som serverades fick tioåriga Lisa att säga upp sig – och sluta äta kött.

För Valdemar Möller berättar hon om det och om texterna som fick henne att bli en av den svenska djurrättsrörelsens förgrundsgestalter. Och om varför hon var med och startade Landets Frias numera nedlagda systertidning Stockholms Fria Tidning. Intervjun hittar du här.

Vår relation till djuren är även ämne för Camilla Björkboms krönika, där hon konstaterar att ”tvärtemot vad många tror är inte fiskarnas hjärna så annorlunda jämfört med vår egen”.

Människans påverkan på djuren tar även plats på nyhetssidorna. Forskare har nämligen studerat hur vilda djur förändrade sitt beteende i relation till våra ändrade rörelsemönster. Och ja, vissa av dem höll avstånd och höll sig undan när städer stängde ner. Mer om det läser du här.

Vi skriver även om att Centerpartiet vill bredda civilplikten till att omfatta livsmedelsproduktionen. Skulle du vilja göra ”bondelumpen”? Om att Gävle hamn bryter en tradition från 1600-talet, och på så sätt får ner fartygens koldioxidutsläpp. Och så har anmälan öppnat för Omställningsverkets årliga konferens, på tema ”Det goda livet”.

Trevlig läsning!
Hanna Westerlund, chefredaktör

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV