Intro

Inte lätt att göra rätt

I bakgrunden vy över himmel och hav med en stenstrand och några tallar, i förgrunden chefredaktör Hanna Westerlund med en kaffekopp i handen.

Tänker du som jag ägna påskhelgen åt att kicka igång odlingssäsongen? Kanske vill du göra en insats för våra hotade pollinatörer och införskaffa så kallade bivänliga plantor från närmsta handelsträdgård. Då är det här en text för dig.

En undersökning från Naturskyddsföreningen visar nämligen att lavendel, salvia och andra blommande växter som marknadsförs som bivänliga i själva verket innehåller bekämpningsmedel som är farliga för både bin och människor, flera är dessutom olagliga i EU. Lyckligtvis finns ett enkelt sätt att undvika dem.

Men det är inte alltid lätt att göra rätt. Vi skrev förra veckan om hur ekologiska ägg innehåller mer gifter än konventionella, och i dagens nummer tar krönikör Jens Holm upp hur nio av tio solpaneler tillverkas i diktaturens Kina.

”Vi brukar tala om klimaträttvisa. Det måste rimligen inbegripa alla människor, även de som i dag tvingas arbeta för Kinas greentech. Låt oss inte lösa ett problem genom att skapa ett nytt”, skriver han.

Läs även om att luften i svenska städer har blivit allt bättre under de senaste åren, något som räddat flera tusen människors liv, enligt forskare vid Göteborgs universitet. Och om ett nytt samarbete som skulle kunna råda bot på lärarbristen i Norrlands glesbygdskommuner.

Glad påsk!

önskar
Hanna Westerlund, chefredaktör