Intro

Hur många hundra leksaker behöver ett barn?

I bakgrunden vy över himmel och hav med en stenstrand och några tallar, i förgrunden chefredaktör Hanna Westerlund med en kaffekopp i handen.

536 leksaker. Så många hade barn i Halmstad i genomsnitt – för tjugo år sedan, då en forskare kartlade saken. Hur skulle det vara om det omvända förhållandet rådde, att varje leksak användes av 536 barn? Frågan ställer Josefin Skugge, som snart öppnar Stockholms första leksaksbibliotek.

”Ett vanligt bokbibliotek är en självklarhet för de allra flesta. Jag vill vara med och göra det till norm att dela, och då tror jag det är bra att börja med barnen, för barn är innan man har skapat sig tydliga uppfattningar om hur allt funkar”, säger hon i en intervju i dagens nummer.

Även i Karlstad händer det grejer på begagnatfronten: Popupgallerian Rundgång som under nio veckor sålt secondhand, remake, reparationer och hyrtjänster blir nu permanent.

”Oerhört kul att Rundgång blev så väl mottaget och att den cirkulära gallerian lever vidare”, säger Jessica Bergström, som står bakom medborgarförslaget som lade grunden till popupgallerian.

Men varför är ordboksdefinitionen av ”begagnad” så negativt laddad? Det undrar Jonas Åström, vd på återbruksföretaget Rekomo, som begär att Svenska Akademin uppdaterar ordets betydelse.

Läs även om att regeringen vill stoppa den planerade utfasningen av ålfisket, och en spännande forskningsnyhet om att kornplantor som stimuleras elektriskt växer 50 procent snabbare än andra plantor.

Dessutom har Valdemar Möller samlat ihop ett gäng kulturtips att se fram emot under året som kommer. Och Omställningsnätverket bjuder in medlemmar och intresserade till digitalt möte för att bilda nya arbetsgrupper.

Dagens nummer är dubbelt så tjockt som tidigare. Detta eftersom Landets Fria Tidning hädanefter gör en längre utgåva i veckan istället för två kortare. Självklart publicerar vi även fortsättningsvis nyheter och fördjupande texter på sajten mellan numren.

Trevlig läsning!

Hanna Westerlund, chefredaktör

PS. Regeringen och Sverigedemokraterna har avskaffat presstödet och inför ett nytt, mindre stöd riktat till lokala tidningar. För Landets Fria Tidning handlar det om 246 000 kronor i månaden som nu försvunnit. Därför har vi startat Omställarnas presstöd. Vill du rädda Landets Fria? Läs mer och bidra här!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV