Intro

Bli medborgarforskare mellan hägg och syrén

Att den efterlängtade och nästan smärtsamt vackra tiden mellan hägg och syrén är allt för kort borde inte förvåna men kommer ändå som en överraskning år efter år. Uttrycket sägs komma från en skomakare som tog semester och meddelade sina kunder genom en skylt med orden: ”Stängt mellan hägg och syrén”.

I veckan som kommer pågår Försommarkollen som gör vetenskap av ”mellan hägg och syrén”. Genom att samla information om sex olika växter: Liten blomklocka, prästkrage, liljekonvalj, rönn, hägg och syrén skapas kunskap kring hur klimatförändringar påverkar växterna. Blommar de eller inte? Knoppar de och håller de på att slå ut? Oavsett hur det ser ut där du befinner dig kan du bidra som medborgarforskare genom att rapportera om dessa blommor under den 5–6 juni.

Har du också ringt Resebutiken i Kalmar eller gått med i grupper på sociala medier för att få hjälp med att planera och boka din tågresa i EU? Du är inte ensam, och risken finns att folk ger upp sina försök och istället väljer ohållbara sätt att resa. Detta trots att bland annat tyska DB nyligen har rapporterat ökade siffror för de passagerare som tar tåget även på långa distanser. Nu vill en majoritet av de svenska EU-kandidaterna underlätta tågresandet. 

I veckans nummer kan du också läsa om att fler och olika typer av grödor som odlas efter varandra kan göra jordbruket mer hållbart, och samtidigt förbättra avkastningen. Det framgår av studier som också konstaterar att dessa fördelar förstärks under årtionden. 

– De långsiktiga effekterna var verkligen glädjande, eftersom de visar att en övergång till noggrant utformade växtföljder kan öka skörden under 30 år, med ett mindre behov av gödningsmedel och en minskad sårbarhet under år med ogynnsamma väderförhållanden, säger Alessio Costa, SLU, huvudförfattare av en av studierna.

På måndagen fick Landets Fria en tung nyhet – vi får inte det nya mediestödet. Istället får tidningen ett övergångsstöd som helt upphör om några år. Enligt nämndens beslut är inte en tidning som bevakar hållbarhet och omställning ur ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv av särskild vikt för mediemångfalden. Vi har sedan tidigare inrättat Omställningsstödet för att fortsätta bevaka vår tids avgörande frågor som du kan bidra till här. Du kan också stödja oss genom att – om du inte redan gör det – gå in och läsa artiklarna på vår hemsida.

Dessutom: Astrid Pleijel om kortsiktigheten i oviljan att förändra livsstil och Jens Holm om nödvändigheten att göra upp med EU:s nyliberalism för att på riktigt genomföra den gröna klimatomställningen.

Trevlig läsning!

Bella Frank, tf chefredaktör

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV