Intro

En hyllning till ogräset

Bella Frank i grön tröja framför en grusväg med maskrosor.

Om du får välja, klipper du helst gräset kort på din uteplats, i kolonilotten eller trädgården? Eller får gräset växa fritt? Kanske kompromissar du genom att lämna öar av maskrosor och klöver i gräset? 

Den 18–26 maj pågår Pollineringsveckan. Syftet är att stärka kunskapen kring pollinatörerna och växterna de är beroende av för att må bra. Veckan lanserades av Pollinera Sverige 2018 som nu är aktuella med boken Ogräsbibeln, en mångfaldspredikan. I den ifrågasätts normer kring hur en trädgård ska vara och ger upprättelse till det som ofta betraktas som fula växter.

– Ogräs är ju ett begrepp som vi människor har skapat för det som växer för villigt någonstans, där vi inte vill ha det. Det hänger ihop med vår idé om att styra och ställa med naturen, och hur vi förhåller oss till andra arter. Så Ogräsbibeln är ett sätt att lyfta de här fulväxterna för att visa att de har ett värde. För även om vi inte tycker de är värdefulla så är de värdefulla för andra arter, säger Anna Lind Lewin till Landets Fria.

Normer påverkar som bekant inte bara hur trädgårdar formas. En ny doktorsavhandling från Linköpings universitet visar hur könsnormer påverkar både kvinnliga och manliga enhetschefer inom äldreomsorgen. Kvinnliga chefer förväntas ha stenkoll på anställdas födelsedagar medan manliga chefer ofta är mer ensamma i sin chefsroll. Det påverkar inte bara cheferna i fråga utan också lärande och utveckling inom verksamheten.

I veckans nummer kan du också läsa om att få kunder erbjuds återanvändbara förpackningar när de köper takeaway-mat eller dryck, trots att det är ett krav sedan i januari. Bara knappt en av tio av de som handlar på takeaway-ställen har erbjudits flergångsalternativ enligt en ny undersökning.

Dessutom: Domstol i USA nekar unga klimataktivister att ställa regeringen till svars, Camilla Björkbom om vikten att politiken bryr sig mer om utsläppen från maten i veckans krönika och Valdemar Möller varnar för riskerna om regeringen tillåts runda riksdagen och själv får besluta om undantagstillstånd i veckans ledare. 

Trevlig helg!

Bella Frank, tf chefredaktör

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV