Radar

Sveriges vegovänligaste matkedja korad

”Att erbjuda ett brett och stabilt sortiment i samtliga butiker gör det lättare för konsumenter att göra djurvänligare val och skapa en hållbar framtid”, säger Tina Hogevik från Djurens rätt (t v), här med Amanda Ivarsson Lundgren, kategorichef Vego för ICA Sverige.

Organisationen Djurens Rätt har för tredje året undersökt de största svenska livsmedelskedjornas utbud av växtbaserad mat. Har du koll på vinnaren?

Under första halvåret av år 2023 har köttkonsumtionen i Sverige minskat med 2,6 procent, för alla djurslag utom fisk. Att vi för såväl hälsa som miljö bör äta mindre kött var ett tydligt budskap när de nya nordiska näringsrekommendationerna offentliggjordes i juni.

Så vilken livsmedelskedja är bäst för den som vill äta växtbaserat? Organisationen Djurens rätt har med hjälp av volontärer som samlat in data från butikerna och en enkät riktade till butikerna undersökt utbudet i landets fem största kedjor.

Högst rankad blev ICA, för andra året i rad. I undersökningens poängsystem samlade kedjan in 153 poäng, och har fortsatt utöka sitt veganska sortiment och satsat brett på både små och stora butiker, enligt Djurens rätt.

– I våra butiker ska det finnas produkter för den inbitna vegokunden men också för de kunder som vill flexa och testa något nytt till middag. Med ett brett sortiment tror vi att det blir enklare för våra kunder att välja växtbaserat i butiken – oavsett om det är vardag eller helg, lyx eller basic, för en person eller flera, säger Amanda Ivarsson Lundgren, Kategorichef Vego för ICA Sverige i ett pressmeddelande.

På andra plats landade Coop med 142 poäng, som klättrat från fjärde plats föregående år. Willys blir 3:a (126 poäng), Hemköp 4:a (113 poäng) och Lidl 5:a (49 poäng).

Läs även: LRF kallar kostråd som förespråkar vegetariskt ”folkhälsoexperiment”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV