Glöd · Ledare

SD-troll spricker inte i dagsljuset

Valdemar Möller i förgrunden, Jimmie Åkesson (SD) i bakgrunden.

TV 4:s Kalla fakta har nyligen avslöjat att Sverigedemokraterna bedriver en så kallad trollfabrik och att de lägger ut klipp med både högerextremt innehåll och klipp som hånar de andra partierna i Tidösamarbetet. 

Det är givetvis en skandalav stora mått, men egentligen ingen nyhet. Dagens ETC skrev redan 2022 om det här, men vad Kalla fakta nu har gjort är att de har wallraffat och infiltrerat trollfabriken i ett drygt halvår istället för att, som ETC, använda sig av anonyma källor, vilket gör att det blir betydligt svårare för SD att förneka det. 

Trots att det inte längre går att förneka trollfabrikens existens är det inte särskilt troligt att det här kommer påverka SD på längre sikt. SD har som bekant en helt annan resistens mot den här typen av avslöjanden än vad andra partier har. Många av deras väljare tycker förmodligen snarare att det är något positivt att de sprider klipp där de gör narr av de andra Tidöpartierna. 

Många av de rasistiska och konspirationsteoretiska påståendena som sprids via trollkonton sprids också helt öppet av högt uppsatta sverigedemokrater. Nu senast skrev till exempel Charlie Weimers, som är förstanamn på SD:s lista till EU-parlamentet, att ”Socialdemokraterna vill byta ut befolkningen för att kunna säkra makten med hjälp av muslimska väljare”. 

Den här teorin om det så kallade folkutbytet har långa rötter i högerextrema kretsar och var viktig för bland annat Anders Behring Breivik och Brenton Tarrant (som dödade femtio muslimer och skadade ytterligare femtio i Christchurch på Nya Zeeland 2019). 

Ett annat exempel är Kent Ekeroth som, samma dag som den här texten skrivs, delar ett filmklipp med en grupp indier som tränger sig på en buss i London och skriver: ”Ett land blir som dess befolkning. Släpper vi in dem blir våra länder som deras. Enkelt.”

Man hade kunnatänka sig att de anonyma trollkontona användes för att sprida sånt som är för extremt för att SD:arna ska kunna sprida det öppet, men i själva verket lever de i ett slags symbios. Ledande SD-profiler plockar upp innehåll från trollkontona och sprider vidare och vice versa. Det sägs att troll spricker i dagsljus, men SD har – precis som en viss Trump – visat att det går bra att trolla mitt på ljusa dagen, och det kommer sällan att leda till mycket mer än en axelryckning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV