Intro

Murar och monokultur eller Folkhemmet 2.0?

I bakgrunden vy över himmel och hav med en stenstrand och några tallar, i förgrunden chefredaktör Hanna Westerlund med en kaffekopp i handen.

”Mitt Europa bygger murar”. Så lyder valparollen som Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson stolt presenterade under torsdagen. Efter att ha konstaterat att det inte är en parodi undrar jag om han inte är orolig över att med budskapet åkalla inte bara Stefan Löfvens uttalande från flyktingvågen 2015, utan också ”Festung Europa” (fort Europa), Hitlers plan om ett oåtkomligt Nazityskland?

Tidöavtalets politik ökar risken för strukturell rasism, varnar Amnesty international i sin årsrapport över mänskliga rättigheter i världen.

”Istället för att arbeta för att skydda de som riskerar att utsättas för rasism och diskriminering ser Amnesty att flera lagförslag som svenska regeringen lagt fram istället kan leda till att många fler kan komma att utsättas för strukturell rasism”, säger Anna Johansson, Amnesty international Sveriges generalsekreterare om situationen.

Det är lätt att misströsta ibland, och sakna visioner om en annan framtid för det här landet.

Skulle vänstern kunna konkurrera med Sverigedemokraterna med en ny vision om ett solidariskt Sverige? Det tror religionshistorikern och författaren Mattias Gardell, intervjuad i veckans nummer

”Men samtidigt som man gör det är det viktigt att komma ihåg att arbetarklassen i dag i huvudsak inte är vit och manlig, många som tillhör arbetarklassen är muslimer och kvinnor och bor i till exempel Rinkeby. Så vi måste vara väldigt försiktiga när vi laborerar med nationalismens dryckesbägare. Hur skapar vi ett folk som inte förutsätter monokultur och likriktning? Hur ser Folkhemmet 2.0 ut?”

I veckans nummer skriver vi även om att gigarbetare ska få bättre arbetsvillkor med en ny EU-lag, som en majoritet av de svenska parlamentarikerna röstade emot. Och om en okonventionell presidentkandidat som islänningar hoppas få upp klimatfrågan på den politiska agendan: glaciären Snæfellsjökull.

Trevlig helg!
Hanna Westerlund, chefredaktör Landets Fria Tidning

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV