Radar

Tät kamp om genmodifierad mat i EU

Demonstranter protesterar mot bland annat nya GMO-regler utanför EU-parlamentet i Strasbourg i tisdags.

Vissa grödor som tagits fram med hjälp av nya genomiska tekniker – ofta kallade genredigerade eller gensaxade – ska lättare kunna godkännas i EU.

Det hoppas i alla fall EU-parlamentet som ställer sig bakom ett förslag från EU-kommissionen om nya regler för tillstånd och indelning. Tanken är att lätta upp för sådant som genredigerats på ett sätt som är jämförbart med en naturlig utveckling.

– Det är en historisk dag när EU röstar till fördel för vetenskapen, säger svenska ledamoten Jessica Polfjärd (M) till kollegorna i Strasbourg efter EU-parlamentets röstande på onsdagen.

Polfjärd, som varit ansvarig för parlamentets hantering av förslaget från i somras, fick dock genomgå en lång och jämn omröstning om detaljerna innan den slutliga texten godkändes med 307 röster mot 263. Samtliga svenska ledamöter utom V och MP röstade för.

De nya reglerna lär dock dröja ett bra tag till, då EU:s medlemsländer ännu inte kunnat enas om sin syn på saken. Först därefter kan slutliga kompromissförhandlingar inledas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV