Glöd · Ledare

Absurt att kalla Eurovision opolitiskt

European Broadcasting union (EBU) vill värna om Eurovision song contest (ESC) som ”ett opolitiskt evenemang som förenar publik över hela världen genom musik”.

Ja, de skriver faktiskt så i sitt beslut om att låta Israel tävla i årets upplaga av ESC – opolitiskt. Som många har konstaterat har detta ”opolitiska evenemang” inte haft något problem med att utesluta Ryssland och Belarus tidigare. Men när det gäller Israel – som i dagsläget har dödat omkring 25 000 personer i Gaza, vilket är fler än de sammanlagda civila dödsoffren i Ukraina sedan Rysslands invasion – så väljer man att blunda, eller titta åt sidan.

Att kalla ESC för opolitiskt är ungefär lika absurt som att påstå att OS eller fotbolls-VM inte har något med politik att göra. Stora tävlingar av det här slaget blir alltid ett sätt för värdlandet att göra reklam för sig själva, att visa upp sin förträfflighet gentemot omvärlden. Så blev till exempel OS i Berlin 1936 en stor propagandaseger för Hitler och Nazityskland. Likaså var fotbolls-VM i Ryssland 2018 och i Qatar 2022 samt OS i Beijing 2022  välregisserade föreställningar med syfte att skönmåla sina respektive länder. Eller när Eurovision arrangerades i Tel Aviv 2019 för den delen.

Man kan visserligen argumentera för att vad en stat väljer att göra inte bör drabba enskilda artister eller idrottare. Det är i många fall en rimlig åsikt, till exempel blir det bisarrt när vissa vill förbjuda all rysk kultur som någonsin har gjorts (även sådan som är uppenbart antiauktoritär eller som kritiserar Putin), enbart på grund av invasionen i Ukraina. Men när det gäller dessa stora evenemang är det viktigt att se att artisterna eller idrottarna inte bara representerar sig själva utan också blir ett slags symboler för det land de kommer ifrån. Det innebär att en eventuell vinst skulle bli en fjäder i hatten för nationen Israel, och en chans för dem att bättra på sitt anseende under nästa år.

EBU ser det förmodligen som att man genom att låta Israel delta inte tar ställning i den pågående konflikten. Men i själva verket blir det ett tyst godkännande och en legitimering av ett land som just nu utreds för folkmord i den internationella brottsdomstolen. För den som har insett att evenemang på den här nivån alltid hänger ihop med politik finns det bara en sak att göra om Israel deltar – bojkotta Eurovision.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV