Glöd · Ledare

Mat utan pekpinnar – till vilket pris?

Nyligen kom en artikel från Göteborgs-Posten om att ett par restauranger i Göteborg som tidigare haft en helt vegetarisk meny nu börjat servera kött. I artikeln hänvisas till “Matrapporten” samt Jordbruksverkets statistik, som man menar pekar på en trend för ökat köttätande. Att dra den slutsatsen är dock förhastat – de senaste två åren har det förvisso enligt statistiken skett en svag ökning av köttätande, men det har också varit två oerhört speciella år. Två år är dessutom väldigt kort tid. Det är fullt möjligt att detta bara är en liten avmattning av det i övrigt minskande köttätandet. Diskussionen kring köttätande och huruvida det ökar eller minskar är dock vid gott liv.

Något som verkar återkommande i den aktuella diskussionen om köttätande och som kanske även pandemin med alla sina kontrollerande åtgärder bidragit till, tycks vara en ovilja att begränsa sig. Patrik Simonsson, kock på Hagabion som är en av de restauranger som gått från en vegetarisk meny till att börja servera kött, säger följande i GP-artikeln: “Jag älskar att laga mat, och för mig handlar det inte om vegetariskt eller kött, utan om att göra god mat. När jag började här var det kul att få det vegetariska ramverket, att utveckla det och lära mig nya grejer efter att ha jobbat som kock jättelänge. Men alla typer av begränsningar kan vara lite glädjedödande också.” Även Anja Olaug, matinfluencer, är inne på samma spår: “Det jag har sett är att det är mer fritt nu. Innan känns det som att det var mer vedertaget att laga mest vegetariskt bland matkreatörer, att man strävade efter det. Nu är det mer att man inte ska ha några pekpinnar i sin matlagning.”

Många matmakthavare (alltså restauranger och influencers) verkar missa att upplysa om något väldigt viktigt i sin iver att vara frigjorda från begränsningar och pekpinnar: Animalieproduktion är extremt brutalt och oetiskt. Det får inte glömmas bort att du äter vad du vill på någon annans bekostnad. Att känna sig frigjord för att man börjat äta köttbullar igen innebär alltid att ens frigörelse sker på djurens bekostnad. Vi är alla moraliska agenter med förmåga att bedöma det oetiska i ett utbrett förtryck av andra levande varelser enbart för människans ovilja att begränsa sig. 

Jag tror inte på tvång och auktoritära lösningar. Däremot tror jag på människans förmåga att ta till sig information, känna medkänsla med andra levande varelser och att vara en moralisk agent som tar aktiva beslut baserade i en genomtänkt etik. Det finns inga bra skäl att äta animaliska produkter. Och det går alldeles utmärkt att äta växtbaserat utan att tänka på det som en begränsning. Stämplar är oviktiga – det är valen som spelar roll. Var och en kan ta makten över sina egna beslut och ta ansvar för sin konsumtion. För en värld utan extremt lidande, massdöd och djup klimatkris.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV