Radar

Tio blockader mot oljehamnar på två veckor

Två aktivister har klättrat upp på en tankbil under en aktion i Södertälje 25 september.

Ungdomar i klimatrörelsen Ta tillbaka framtiden blockerar just nu Göteborgs oljehamn. Det är tionde gången på två veckor som organisationen försöker stoppa transporter av fossila bränslen i svenska hamnar.
     – Vi blockerar fossilindustrin därför att vi vet att den måste avvecklas nu, säger Irma Kjellström, presstalesperson.

En av aktivisterna på plats i Göteborgs oljehamn är Alma Laudon, som menar att hamnen som del av den globala fossilindustrin är medskyldig till att klimatkrisen ”tillåts stjäla framtiden från oss unga”, säger hon i ett uttalande.

– Göteborg är en stad vi älskar men också en stad som håller denna dödliga verksamhet om ryggen. Vi vill ha en stad som bryr sig om vår framtid. Där kan inte fossilindustrin ha någon plats, fortsätter hon.

Under de senaste två veckorna har unga i Ta tillbaka framtiden med ickevåldsmetoder blockerat oljehamnar vid tio olika tillfällen, i Stockholm, Göteborg och Malmö. 

– Fossilindustrin finns inte kvar för vår skull, utan den finns kvar för att några tjänar pengar på den. Den finns kvar trots att dess utsläpp dödar hundratusentals varje år. Vi blockerar fossilindustrin därför att vi vet att den måste avvecklas nu, säger Irma Kjellström, presstalesperson för organisationen.

Aktivister från Ta tillbaka framtiden vid dagens blockad av Göteborgs oljehamn. Talesperson Alma Laudon till höger. Foto: Ta tillbaka framtiden Foto:
Aktivister från Ta tillbaka framtiden vid dagens blockad av Göteborgs oljehamn. Foto: Ta tillbaka framtiden Foto:
Öppna i helskärm
1 / 2

Ta tillbaka framtiden bildades i mars i år, och har sedan dess blockerat oljehamnar vid ett antal tillfällen. I juli dömdes Greta Thunberg till dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten efter att ha deltagit i en av rörelsens aktioner. Hon nekade till brott med hänvisning till att hon handlat i nöd, på grund av klimatkrisen.

Läs även Landets Frias intervju med Ta tillbaka framtidens talesperson Alma Laudon från i våras: Ny rörelse stoppar bränsletransporter: ”Vår framtid brinner upp”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV