Radar

Tio blockader mot oljehamnar på två veckor

Två aktivister har klättrat upp på en tankbil under en aktion i Södertälje 25 september.

Ungdomar i klimatrörelsen Ta tillbaka framtiden blockerar just nu Göteborgs oljehamn. Det är tionde gången på två veckor som organisationen försöker stoppa transporter av fossila bränslen i svenska hamnar.
     – Vi blockerar fossilindustrin därför att vi vet att den måste avvecklas nu, säger Irma Kjellström, presstalesperson.

En av aktivisterna på plats i Göteborgs oljehamn är Alma Laudon, som menar att hamnen som del av den globala fossilindustrin är medskyldig till att klimatkrisen ”tillåts stjäla framtiden från oss unga”, säger hon i ett uttalande.

– Göteborg är en stad vi älskar men också en stad som håller denna dödliga verksamhet om ryggen. Vi vill ha en stad som bryr sig om vår framtid. Där kan inte fossilindustrin ha någon plats, fortsätter hon.

Under de senaste två veckorna har unga i Ta tillbaka framtiden med ickevåldsmetoder blockerat oljehamnar vid tio olika tillfällen, i Stockholm, Göteborg och Malmö. 

– Fossilindustrin finns inte kvar för vår skull, utan den finns kvar för att några tjänar pengar på den. Den finns kvar trots att dess utsläpp dödar hundratusentals varje år. Vi blockerar fossilindustrin därför att vi vet att den måste avvecklas nu, säger Irma Kjellström, presstalesperson för organisationen.

Aktivister från Ta tillbaka framtiden vid dagens blockad av Göteborgs oljehamn. Talesperson Alma Laudon till höger. Foto: Ta tillbaka framtiden Foto:
Aktivister från Ta tillbaka framtiden vid dagens blockad av Göteborgs oljehamn. Foto: Ta tillbaka framtiden Foto:
Öppna i helskärm
1 / 2

Ta tillbaka framtiden bildades i mars i år, och har sedan dess blockerat oljehamnar vid ett antal tillfällen. I juli dömdes Greta Thunberg till dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten efter att ha deltagit i en av rörelsens aktioner. Hon nekade till brott med hänvisning till att hon handlat i nöd, på grund av klimatkrisen.

Läs även Landets Frias intervju med Ta tillbaka framtidens talesperson Alma Laudon från i våras: Ny rörelse stoppar bränsletransporter: ”Vår framtid brinner upp”

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.