Radar

Mindre pengar till skolmat ger mer vegetariskt på tallriken

Vegetarisk mat har fördelar för miljö, hälsa – och skolbespisningens budget.

Budgeten för skolmat har inte justerats i takt med den stigande inflationen och nu pågår sparande i skolköken. Två vanliga åtgärder är krafttag mot matsvinn och mer växtbaserat på tallriken, visar en ny undersökning.

Endast var femte skola har fått kompensation för inflationen i budgeten för skolmat, och 7 av 10 kostchefer ser behov av mer pengar. Det visar en enkätundersökning beställd av livsmedelsföretaget Orkla Sverige, som besvarats av 90 av Sveriges 290 kommuner.

När skolköken sparar in på kostnaderna går åtgärderna på flera sätt hand i hand med kommunernas klimatarbete. 66 procent av skolköken svarar att de jobbar intensivare med att minska matsvinn, 37 procent köper in och lagar mer säsongsbetonat och 53 procent uppger att de lagar mer växtbaserat.

Att äta mindre rött kött går i linje med de nya nordiska näringsrekommendationerna, som tar hänsyn till såväl klimat som hälsa.

När det kommer till hur maten produceras sker dock en tillbakagång för miljöarbetet; 61 procent av skolköken köper mindre ekologisk mat för att spara pengar. 1 av 10 väljer även att minska på de lokala och svenska inköpen, enligt undersökningen.

– Det är beklagligt att se den ekologiska maten minska kraftigt. Men kanske ännu mer allvarligt i dessa tider är att vi även ser att inköpen av det lokala och svenska minskar, även om det är på lägre nivåer. Den offentliga sektorn är en oerhört viktig aktör för att säkerställa att vi har svensk råvaruproduktion och tillagning av mat i Sverige, säger Kristina Fransson, direktör för foodservicemarknaden på Orkla Foods Sverige i ett pressmeddelande.

Ingen av de tillfrågade kostcheferna har minskat ner på portionernas storlek, och var tredje uppger att de helt enkelt spräcker budgeten för skolmaten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV