Radar

Karlstads företag skriver klimatkontrakt

Karlstads kommun ska bli klimatneutralt 2030 och vill få med företag och organisationer i arbetet genom klimatkontrakt.

Företag och organisationer i Karlstad uppmuntras att skriva lokala klimatkontrakt med kommunen. Löftet: att arbeta mot målet om klimatneutralitet 2030.

År 2030 ska Karlstads kommun vara klimatneutral, 15 år före klimatmålen för hela riket. För att nå dit skriver kommunen nu avtal med organisationer och företag som delar målet och lovar att arbeta för det genom att genomföra klimatutmaningar för sitt företag, som regelbundet följs upp. Det kan handla om att förbättra sin källsortering eller att använda produkter längre innan de kasseras.

– För ett företag kan det vara ett sätt att få in mer kraft i sitt arbete, men också ett sätt att synliggöra arbetet, säger Henrik Barkman, miljöstrateg i kommunen till SVT.

Bland de första företagen som nappade var Colorama, där Anders Wassén är butikschef.

– Som företag blir det ett åtagande och något att visa upp för anställda, att det är så här vi som företag vill arbeta. Det är någonting att falla tillbaka på, säger han till kanalen.

Karlstads kommun har själv skrivit på ett klimatkontrakt i december 2022, inom ramen för satsningen Klimatneutrala städer 2030. Syftet är att alla 23 medverkande svenska städer ska bli klimatneutrala det året. Avtalet är skrivet mellan kommunen, flera myndigheter och det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities som får stöd av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

Läs mer: 23 kommuner vill bli klimatneutrala 2030