Glöd · Ledare

Ålafiskaren som tror sig stå över lagen

Ålen är en akut hotad art. Sedan 1970-talet har antalet ålar i Europa minskat med minst 90 och kanske ända upp till 98 procent. Sedan 2007 råder det i Sverige fiskeförbud på ålar om man inte har särskilt tillstånd. 

Allt det här visste förmodligen Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson när han för ett och ett halvt år sedan gav sig ut i sin båt för att fiska ålar. När han blev påkommen på bar gärning av Havs- och vattenmyndigheten förnekade han först att det var hans ryssjor som han använt för att fiska ålarna. Om man vill vara snäll kan man förstå att han i stunden skämdes och därför nekade, men vad som är ännu mer anmärkningsvärt är att han ett drygt år senare, strax innan jul, vidhöll sitt nekande. Det var först efter julhelgen som han ringde upp polisen och erkände att ryssjorna var hans. 

I ett inlägg på Facebook försvarar sig PM Nilsson med att han har “fiskat ål sedan barnsben” och att han “tillhör den sydsvenska ålfiskekulturen”. Som att det på något sätt skulle göra ålen mindre hotad eller skyddsvärd. 

Att PM Nilsson både bryter mot lagen och verkar strunta i det akuta läget för ålen är en allvarlig sak i sig. Men ännu allvarligare är att hans bekymmerslösa syn på hotade arter delas av andra i regeringen. Att regeringen har beslutat att pausa miljöprövningen av vattenkraftverk är ett stort hot inte bara mot ålen utan också mot annat djurliv i älvarna. 

Det är också fascinerande att  några som pratar så mycket om lag och ordning själva har så svårt att följa lagar och regler. Mest berömt är kanske fallet kring Ebba Busch där hon å ena sidan erkände sig skyldig till grovt förtal, samtidigt som hon hävdade att hon i någon märklig moralisk mening var oskyldig. Men även Ulf Kristersson har en historia av att ha fuskat sig förbi bostadsköer och mörkat att han kände till att kinesiska barn kidnappats och sålts tills svenska adoptivföräldrar. 

Makt korrumperar sägs det, och det verkar onekligen som att makten har stigit de här höga politikerna och tjänstemännen åt huvudet så till den grad att de tror sig kunna komma undan med lite vad som helst. För vad är väl en akut hotad art mot att PM Nilsson ska få njuta av en ål till middag?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV