Glöd · Ledare

Vi kan inte investera oss ur klimatkrisen

Vänsterpartiet har nu intagit en ny position i förhållande till klimatförändringarna. När de ändrat retorik, plötsligt under våren gått så långt som att de kraftigt velat subventionera fossila bränslen, var det väldigt intressant att läsa vad Nooshi Dagostar hade att säga i DN’s intervjuserie ”klimatledarna.”

Vänsterpartiet går till val på att vi ska investera oss ur krisen. Med massiva satsningar på infrastruktur, elproduktion och bostadsbyggande. Investeringarna är stora, 700 miljarder tänker man sig spendera över de närmsta 10 åren. Och man har valt just 10 år för att det är ungefär så lång tid man tänker sig att man har på sig.

”Det är ett modernare samhälle som vi eftersträvar, friskare, bättre, mindre buller. Det kommer gå mycket lättare att träffa människor på andra ställen med mina tåg. I mina hus och lägenheter är det bättre energianvändning. Människor måste inte sitta hemma och frysa.” Berättar hon för DN, samtidigt som partiet sen i våras har en policy om att inte nämna livsstilsförändringar alls. Ja man gömmer undan individens ansvar helt, och anser att dyrare energi och bensinpriser behöver kompenseras, inte bara för de som har det knapert, utan för alla, och proportionellt mot deras utsläpp.

Man kan känna att tanken är fin, att vi ska kunna leva som vi gör, med lite bättre levnadsstandard år efter år. Ac i varje rum, större bil, längre flygresor, större tv, en flashig ny mobil. Men en dag, om ungefär 10 år, smyger det sig in: oj vad billigt det är med tåg, vi tar det istället för flyget. Men titta den här energisnåla mobilen är ju lite bättre än den där energislukande versionen. Oj, men den här stora elbilen är ju gjord med koldioxidfritt stål och batterierna med en ny koldioxid och koboltfri metod som är mycket billigare än en vanlig. Plötsligt är våra personliga utsläpp så små, att den förbättrade hanteringen av skogsbruket med lätthet tar upp dem. 1,5 gradersmålet, vi klarade det! Newsflash 1: Det är inte det som kommer hända. Newsflash 2: Vi har inte 10 år på oss.

Det är lätt att tro att om vi bara bygger det här nya järnvägsnätet, och fixar den där moderna batterifabriken, och investerar i den nya ståltekniken. Vi är skuldsatta och hoppas att nästa lott ska vara vinstlotten. Om vi bara får låna lite till, så att vi kan gå all in på rött, då, ja då, kommer vi äntligen kunna betala tillbaka allt. Vi som ser på vet hur det slutar. Det slutar med ett nytt lån, en ny investeringsplan. En ny tur till spelhallen.

Spelmissbruket inom klimatfrågan är inte nytt, det är inte unikt för Vänsterpartiet, men det som är anmärkningsvärt att inte ens i den spelberoendes huvud håller tankarna ihop. Vinsten kommer för sent. Vi har inte 10 år på oss. Vi behöver minska på utsläppen nu, och drastiskt. Vi behöver minska utsläppen med ungefär 20% om året och om vi fortsätter vänta blir den siffran betydligt större. Fortsätter vi släppa ut som idag, är vår koldioxidbudget slut redan 3,5 år.

Vänsterpartiet har traditionellt varit ett av de partier som försöker locka de som bryr sig om klimatet. Nu går man till val på en politik, som inte ens i teorin har en chans att fungera.  Minns det när du går till val i höst.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV