Radar

Aktivister protesterar mot norsk oljeindustri – kan komma att utvisas

En aktivist som deltog i blockaden inne på det norska energi- och oljedepartementet bärs bort av polisen.

Ett trettiotal personer har blivit gripna i samband med XR:s aktioner i Oslo. De svenskar som gripits har också fått en varning om att de kan komma att utvisas ur landet, det visar dokument som LFT har fått ta del av. 

Just nu pågår en stor aktionsvecka i Oslo mot den norska oljeindustrin, som LFT har skrivit om tidigare. En av de svenska aktivister som är där för att delta är Pontus Bergendahl, som beskriver en händelserik måndag i Oslo: Han medverkar själv i en aktion i området Majorstuen där aktivisterna blockerar trafiken. Aktivisterna sprejar också meningen ”Code red för humanity”, som syftar till IPCC:s senaste rapport om klimatförändringarna, på en husvägg. Samtidigt tar sig en grupp andra aktivister in på det norska energi- och oljedepartementet där de utför en fredlig sittprotest. Den norska polisen svarar med att gripa ett trettiotal av aktivisterna. Nu kan flera av dem komma att få betala dryga böter och dessutom utvisas.

– Vi fick sitta häktade i tio timmar och fick ett papper med böter på 12 000 norska kronor var, trots att vi inte anser att vi har begått något brott. Sedan fick vi också ett brev som säger att vi kan komma att utvisas ur landet, berättar Pontus Bergendahl.

"Anledningen är att vi protesterar mot oljan"

LFT har fått ta del av dokument som visar att det han säger stämmer. I polisens meddelande står det bland annat: ”Demonstrationen du deltog i hade inte meddelats i förväg. Du fick en order från polisen om att avlägsna dig vilket du inte gjorde. (…) Genom att delta på demonstrationer, som du gjorde i dag, utgjorde du en fara för den offentliga ordningen och säkerheten. Polisen menar att risken för att du ska göra något liknande igen under loppet av den här aktionsveckan är uppenbar.”

– De menar att vi har utsatt folk för fara vilket är rent skitsnack. Alla våra protester har varit helt fredliga, säger Pontus Bergendahl och tillägger:
– Anledningen till att de vill utvisa oss är för att vi protesterar mot norsk olja, vilket är en väldigt känslig fråga i Norge.

LFT har också varit i kontakt med den norska polisen som inte kommenterar uttalandet om att den eventuella utvisningen handlar om protesterna mot oljan. Däremot säger de att de ännu inte har fattat något slutgiltigt beslut om utvisningar utan att de gör fortlöpande utvärderingar under veckan.

Har inte fått någon rättslig hjälp

Pontus Bergendahl säger också att han har bett om att få rättslig hjälp samt att få tala med den svenska ambassaden men att han inte har fått hjälp med något av detta. Han hävdar också att polisen inte har hållit något förhör med dem.

Morten Reppen, polisinspektör vid Felles kriminalenhet i Oslo skriver så här i ett mejl till LFT:

”När det gäller frågan om rättslig hjälp så har alla som blivit gripna fått kännedom om att de har rätt till detta. I den sak som det rör sig om här har de gripna inte rätt till offentligt utsedd försvarare. Men de kan välja att få betänketid och skaffa sig juridisk hjälp innan de bestämmer sig för om de accepterar boten eller inte.”

Angående kontakt med ambassad skriver han att det inte var praktiskt möjligt att få tag i den svenska ambassaden via telefon, men att ambassaden har fått underrättelse med e-post. Han skriver också att det stämmer att det inte har skett några förhör ännu, men att det kommer att genomföras.

Aktivisterna är nu försatta på fri fot, men rättegångar kommer att hållas i september där de tillsammans kan komma att bli dömda att betala uppemot en halv miljon kronor totalt, eller tre veckors fängelse vardera. Hur det kommer att gå med utvisningarna är än så länge oklart.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV