Zoom

Nordisk rebellvecka mot oljeindustrin

På torsdagmorgonen inledde aktvister från XR en blockad mot oljefartyg utanför Norges kust.

På måndag inleds Nordic Rebellion I Oslo – en aktionsvecka organiserad av Extinction Rebellion med många deltagare från de nordiska länderna. Men redan igår tjuvstartade veckan med en blockad vid en oljeterminal  på den norska västkusten. 

På morgonen igår möttes de oljefartyg som försökte styra in mot Stureterminalen som ligger i Øygardens kommun, en bit utanför Bergen, av en rosa segelbåt som hindrade dem från att anlöpa. Samtidigt skedde också en annan blockad av vägen till terminalen för att inga lastbilar skulle kunna komma in och hämta oljan. Dag Kolstø, en av aktivisterna på plats på segelbåten, berättar. 
– Vi kommer att fortsätta med blockaden så länge det är möjligt. Det är upp till Equinor (norskt olje- och gasföretag, reds. anm.) om de vill arrestera oss eller låta oss fortsätta blockera.

Dag Kolstø fortsätter:
– Vårt huvudbudskap till den norska staten är att de måste låta oljan ligga och sätta liv framför tillväxt. Under nästa vecka kommer vi fortsätta med fler blockader och aktioner för att adressera miljökrisen.

Ytterligare en blcokad pågick på vägen där lastbilarna kör in för att hämta oljan
Ytterligare en blcokad pågick på vägen där lastbilarna kör in för att hämta oljan. Foto: Extinction Rebellion Norge, Silje van der Meeren

Den kommande veckan är tänkt att bli den största civila olydnadsaktionen i Nordens historia. Det kommer bland annat att vara en stor sorgmarsch för den förstörda naturen och utrotningshotade arter. Dessutom kommer XR att genomföra något som de kallar för Rebellion of One, där enskilda aktivister en och en blockerar olika gator med personliga berättelser om hur rädda de är.

500 aktivister

Coronapandemin, och utvecklingen av deltamutationen, har dock gjort det svårt för en del aktivister att resa in i Norge eftersom man i nuläget behöver vara fullvaccinerad. Helen Wahlgren från XR i Malmö, som har varit engagerad i Nordic Rebellion från start, tror dock ändå att det kommer vara runt 500 aktivister på plats när de drar igång och att fler kommer att ansluta sig under veckan.

– Vårt fokus är framförallt på oljeutvinningen, Erna Solberg har sagt att den siste norske oljeborraren ännu inte är född vilket betyder att de kanske kommer fortsätta att pumpa upp olja i 50-70 år till. Men också gas eftersom statliga Equinor är involverade i ett stort frackingprojekt i Argentina som kommer äta upp en stor del av världens koldioxidbudget. 

Helen Wahlgren vid en annan XR-aktion i Malmö
Helen Wahlgren vid en annan XR-aktion i Malmö. Foto: Extinction Rebellion

Hon berättar också att de kommer att genomföra medborgarråd på Oslos gator för att visa för politikerna vad de menar är sann demokrati. 

Helen Wahlgren berättar att hon hade ett stort klimatengagemang redan innan hon gick med i XR, men engagemanget växte efter att hon först var med på en aktion i Malmö och därefter deltog i en massaktion i Berlin. 
– Upplevelsen i Berlin var så oerhört stark, den gav kraft, tro och hopp om förändring. Direkt efter det blev jag väldigt engagerad på hemmaplan, säger hon och fortsätter:
– Att vara med i en massaktion betyder mycket för ens framtida engagemang, det är en stark upplevelse att vara tillsammans med människor som delar samma värderingar och ser det oerhörda allvaret i klimatkollapsen.

"Situationen kräver att vi vågar vara olydiga"

En anledning till att de har valt att göra en gemensam nordisk aktionsvecka säger hon är att människor från olika länder och olika miljöorganisationer ska få en möjlighet att ses och nätverka. Men också att det blir kraftfullare aktioner med fler människor.

När det gäller att använda sig av civil olydnad konstaterar Helen Wahlgren att det är en av få metoder som faktiskt hjälper.

– Vi har provat så många olika sätt tidigare: betala in en hundralapp till en miljörörelse eller skriva på en namnlista – men det har inte hjälpt. Däremot visar historien att fredlig civil olydnad kan vara ett kraftfullt och effektivt verktyg för att skapa förändring. Den här situationen kräver av oss att vi vågar vara olydiga. Det är det enda moraliskt rätta att göra i den tid vi lever i.

Både glädje och sorg

Någon större risk för att det kommer bli våldsamt under veckan tror hon inte att det är. Hon understryker att de som deltar i XR:s aktioner får gå en träning i ickevåld och om någon skulle kliva över gränsen och bruka våld kommer hen bli ombedd att lämna aktionen. Det enda risken hon ser är om det kommer att komma andra personer, exempelvis högerextrema, som försöker skapa oreda. Men hon tror inte heller att den risken är särskilt stor. Däremot tror hon att det kommer att bli mycket glädje och musik under veckan.

– Vi är där för att det är allvarligt, vi kämpar för våra liv och för de ungas framtid. Det finns ett djupt allvar i det vi gör, men vi kommer också ha roligt och lyssna på musik, dansa och sjunga. Vi kommer kanske gråta en skvätt också, men det är även viktigt att aktioner är fyllda av glädje och skratt.

Fotnot: Blockaden vid oljeterminalen pågick fortfarande vid denna tidnings pressläggning. Nordic Rebellion kommer att äga rum i Oslo den 23 till 28 augusti. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV