Radar

Trots protester – nytt försök att avverka i Muonio sameby

I söndags var en skogsmaskin i uppdrag av Sveaskog i full gång med avverkning.

Greenpeace närvaro gjorde att den påbörjade skogsavverkningen i Muonio Sameby stoppades. Nu har Greenpeace slagit läger i skogen och blir kvar tills vidare. Det berättar Karolina Carlsson, talesperson för Greenpeace.

Sedan drygt en vecka tillbaka är Greenpeace på plats i Muonio sameby, norr
om Pajala i Norrbotten, för att bevaka avverkningshotade naturskogar och hindra det statliga skogsbolaget Sveaskog från att avverka.

Kalhyggen brer ut sig i Muonio sameby
Kalhyggen brer ut sig i Muonio sameby. Foto: Jason White

Tidigt på söndagsmorgonen då Greenpeace bevakade skogarna i Muonio sameby, upptäckte de att en avverkningsmaskin var i full gång.

– Han såg att vi rullade in och då, ganska omedelbart, körde chauffören till huvudvägen och parkerade skogsmaskinen, säger Karolina Carlsson, talesperson för Greenpeace som är på plats i Muonio sameby.

Karolina Carlsson berättar att Greenpeace företrädare pratade med personen som körde avverkningsmaskinen, en entreprenör anställd av Sveaskog, och han bekräftade att han var medveten om Muonio samebys konflikt
med Sveaskog. Enligt Karolina Carlsson lämnade han platsen ganska omgående.

– Under gårdagen cirkulerade en polishelikopter över området och vi fick ett besök av polisen, säger Karolina Carlsson.

Värdefull skog skövlas trots krav från Muonio sameby som vädjar Sveaskog att stoppa avverkningarna omedelbart
Värdefull skog skövlas trots krav från Muonio sameby som vädjar Sveaskog att stoppa avverkningarna omedelbart. Foto: Jason White/Greenpeace 

Enligt Karolina Carlsson är det i skrivande stund lugnt i området, Greenpeace planerar att fortsätta sätta upp skyltar i området och de stannar tills vidare i Muonio sameby. Hur Sveaskog tänker agera är ännu oklart.

Hur har ni tänkt gå vidare med arbetet i Muonio sameby?

– Jag har inga kommenterar just nu, säger Ulf Nilsson, Sveaskog resultat-områdeschef Norrbotten.

Vet du om ni ska återuppta avverkningen?

– Jag har allmänt inga kommentarer just nu, säger Ulf Nilsson.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.