Radar

Greenpeace på plats i Muonio sameby: ”Vi bevakar”

Greenpeace är i Muonio sameby på obestämd tid.

Sedan förra veckan har Greenpeace varit på plats i Muonio Sameby, norr om Pajala i Norrbotten, för att hindra det statliga skogsbolaget Sveaskog från att avverka en rad känsliga skogsområden.

– Vi bevakar avverkningsanmälda skogar och sätter upp olika skyltar som tydliggör att skogar inte ska avverkas här, säger Karolina Carlsson, talesperson för Greenpeace, som själv är på plats i Muonio sameby.

Än så länge är det en grupp på fem personer, och om fler personer från Greenpeace ska ansluta beror på hur kommande dagar utvecklas. Greenpeace planerar att vara kvar på obestämd tid.

På bild ser vi Annalena Lohaus och Lev Letvinov som sätter upp skyltar för att informera att ingen skog ska avverkas förrän formellt samråd återupptas
På bild ser vi Annalena Lohaus och Lev Letvinov som sätter upp skyltar för att informera att ingen skog ska avverkas förrän formellt samråd återupptas. Foto: Rasmus Törnquist/Greenpeace

– Hur länge vi blir kvar bestäms av vad som händer här framöver och hur Sveaskog agerar. Vi agerar utefter vad de ger för respons och besked, och inte minst om dem börjar avverka, säger Karolina Carlsson.

Skogarna som Sveaskog planerar att avverka i området är några av Sveriges sista naturskogar. Avverkningarnas omfattning hotar den biologiska mångfalden och rennäringen.

Rennäringen drabbas hårt av skogsavverkningarna
Rennäringen drabbas hårt av skogsavverkningarna. Bilden är tagen i ett kalhygge i Muonio sameby. Foto: Rasmus Törnquist/Greenpeace

Vet ni när Sveaskog ska börja avverka skogen?

– Det är inga uppgifter vi har tillgång till. Vad vi vet är att vissa avverkningsanmälningar som kom in i början av sommaren har blivit aktiva från Skogsstyrelsen, det är därför vi väljer komma hit nu. Men vi vet inte exakt var eller när avverkningarna är tänkta att äga rum, säger Karolina Carlsson.

Kräver formellt samråd

Greenpeace stödjer Muonio samebys krav på att ingen skog ska avverkas förrän formellt samråd (med FPIC-baserad samplaneringsprocess) har återetablerats.

Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på Svenska samernas riksförbund (SSR), menar att det är två olika sakfrågor som rör Muonio sameby just nu. Det ena är avverkningarnas omfattning, det andra handlar om att Muonio sameby inte ges samma förutsättningar som sina kollegor att komma till tals.

– I Muonios fall får man inte ens ha samma process som övriga samebyar i form av samråd med Sveaskog, det vill säga en viss form av delaktighet och inflytande, även om det är långt ifrån vad vi är nöjda med, säger Jenny Wik Karlsson.

Därför kräver Muonio sameby att samråd återinförs

Sedan år 2018 gör Sveaskog skillnad på Muonio Sameby och övriga skogs- och fjällsamebyar. Sveaskog har i decennier behandlat Muonio sameby som en skogssameby, men numera behandlas de som en koncessionsby, vilket bland annat innebär att Sveaskog inte längre behöver fatta beslut i samråd med Muonio Sameby. Sveaskog sade abrupt upp samråden med Muonio sameby utan förklaring.